Можливий реванш “псевдопатріотів” Тернополя

Поділитися

Щодня, спілкуючись в Тернополі із знайомими, з колегами по роботі, з простими людьми на вулиці, на зупинці, в маршрутці, можна почути одні і ті ж самі питання – «Коли закінчиться війна?», «Як вижити?», «Де заробити?». Важкі випробування лягли на плечі простих українців і в тому числі тернополян. Але навіть в цій ситуації, коли кількість безробітних вже досягає 40 чол. на 1 робоче місце, коли ціни на продукти, житло, медикаменти постійно зростають, а зарплати і пенсії залишаються ті ж самі, коли щодня батьки хворих дітей із сльозами на очах благають допомоги у лікуванні своїх дітей, люди знаходять можливості підтримати армію і допомогти ближньому.
Та на жаль, громада забуває про інший важливий ресурс, який вже давно став джерелом збагачення окремих людей і рентабельності окремих бізнесів, і на який вона має повне право – це місцевий бюджет. А сума бюджету м. Тернополя в 2015 р. чимала – більше 1,067 млрд. грн. Чому так непринципово або навіть легковажно тернополяни відноситься до того, що в такий важкий час, марнотратно витрачаються бюджетні гроші. Чому ми не дискутуємо, не звертаємо уваги, не вимагаємо від місцевої влади припинити цей передвиборчий бізнес за наші гроші – ремонти набережних, тротуарів, пішохідних переходів, купівлю атракціонів в парки…. Чому надалі лицеміримо і підіграємо міській владі, яка гучно прославилась своїми махінаціями і втратила довіру? Чому далі махаємо рукою і жаліємось, що не маємо чим заплатити за діагностику, медикаменти, лікування, ремонти в школах, садках…., тоді як бюджетні гроші так розбазарюються чиновниками? Чому міський голова ігнорує громадськість і без обговорення, яке до того ж передбачене Статутом м. Тернополя, виносить на голосування?
Звичайно, можна заперечити про те, що зараз не до цього і що в першу чергу потрібна допомога нашим воїнам, які борються в АТО. Більшість громадських організацій і активістів так і роблять – вони переключили свою увагу на АТО, оскільки там, хоч і нелегко, але результативно (ось ворог – ось допомога – ось твоя громадська самореалізація). А що тут – постійні звернення, ходіння в пошуках правди по замкнутому колу – міська рада – міліція – прокуратура – суди.. і знову…? Коли одні місцеві ЗМІ пишуть про вас заказані небилиці (про криміналітет, який рветься до влади чи сепаратистів), а інші через байдужість або лінь повторюють їх, не вникаючи в реальний зміст. Коли ти почуваєш себе не героєм, а дурнем, якому більше всіх є діла до міського бюджету (адже хлопці все порішали і всі задоволені), а вам не подобається те, що комунальні землі не продаються через аукціони чи інвестиційні угоди не приносять для міського бюджету ніяких прибутків.
А тим часом, поки патріоти воюють, псевдо патріоти готуються взяти реванш і знову прийти до влади та ще й за наші гроші. Видумують різні шляхи як підкупити громадськість (обіцяють пільги в тролейбусах для пенсіонерів Тернополя, запроваджують соціальні картки тернополянина, надають фінансову підтримку громадським та іншим організаціям (в 2015 р. – 850 тис грн. (?) місцевого бюджету).
Ось лише окремі статті видатків бюджету розвитку в 2015 р.:
– капітальний ремонт – влаштування додаткового освітлення пішохідних переходів – 480 тис. грн.
– капітальний ремонт тротуарів – 5,2 млн. грн.
– капітальний ремонт міжквартальних проїздів – 8 млн. грн.
– капітальний ремонт житлового фонду – 34,1 млн. грн.
– реконструкція Набережної Тернопільського ставу – 5 млн. грн.
– для КП “Тернопільелектротранс” на прилади для автоматичного оголошення зупинок – 363 тис грн.
– на Програму про автоматизовану систему оплати проїзду та обліку пасажирів в наземному громадському транспорті в м. Тернополі – 1,4 млн. грн.
– заміна та встановлення світлофорних об’єктів – 500 тис. грн.
– придбання атракціонів, катамаранів, та міні техніки – 350 тис. грн.
– для садочків планується придбати більше 30 камер відеоспостереження (вартість – 22 тис. грн.) – це мінімум 660 тис. грн. і майже 34 дитячих майданчика (по 15 тис. грн.) – 510 тис. грн.
А тепер порівняйте – на капітальні потреби медицини заплановано лише 4,2 млн. грн.
Ось такі бюджетні видатки запланувала місцева влада в нелегкий, майже військовий час. Залишається лише здогадуватися про те, як вони будуть витрачатися, бо для дієвого контролю потрібно чим більше активних і свідомих громадян. Та на жаль, громадський сектор в Тернополі залишається ще дуже слабким і пасивним.

Наталія Карпишин
депутат Тернопільської міської ради

0

Бережанська “Самооборона” відвезла на Донбас понад 7 тонн гуманітарної допомоги

Гравці тернопільської “Ниви” вийшли на перше тренування розгортати сніг