Працівники тернопільської міліції викрили телефонних шахраїв

Поділитися

Незважаючи на численні застереження працівників міліції, мешканці області протягом декількох місяців потерпали від телефонних шахраїв. Тривожні нічні дзвінки часто лунали у квартирах тернополян. Незнайомий голос у слухавці повідомляв, що родичі співрозмовника стали винуватцями якогось злочину, і, аби уникнути відповідальності, потрібно сплатити чималі гроші. Перелякані люди без будь-яких вагань передавали кошти аферистам.
Тернопільські правоохоронці оперативно розпочали ряд заходів щодо припинення таких протиправних діянь злочинців. Працівники управління карного розшуку спільно з слідчими Тернопільського міського відділу внутрішніх справ встановили осіб причетних до низки телефонних шахрайств. Під час чергової афери шахраїв було викрито.
Цього разу від злочинних дій потерпів 65-річний мешканець обласного центру. До пенсіонера близько четвертої ранку зателефонував невідомий чоловік та, представившись працівником міліції, повідомив, що його син потрапив у дорожньо-транспортну пригоду зі смертельними наслідками, і, аби уникнути відповідальності, потрібно заплатити чималу суму. Шокований почутим, батько одразу погодився заплатити гроші. Зібравши усі заощадження – чотири тисячі доларів, старенький вийшов до під’їзду будинку та став чекати псевдоміліціонерів. Через декілька хвилин у двір багатоповерхівки під’їхало таксі. З машини вийшов парубок, швидко забрав готівку та поспішив назад до авто. Однак нахабності шахраїв не було меж, бо вже через декілька хвилин, вони знову зателефонували жертві та зазначили, що даної суми буде замало, тому потрібно додати ще хоч півтори тисячі. На прохання батька зачекати до ранку, аби він міг зібрати таку суму, шахрай не реагував та вимагав винести гроші негайно. Навіть не побоявся прийти до дверей квартири. Лише коли чоловік пригрозив, що зателефонує до міліції та інших інстанцій, зловмисник перестав надзвонювати та стукати в двері. А потерпілий таки подзвонив до міліції, однак уже зранку, коли пересвідчився, що його син спокійно спав удома, а сам він став жертвою афери. Та цього разу безкарно зникнути шахраям не вдалося. Правоохоронці оперативно-розшуковими заходами встановили усіх співучасників злочинного діяння.
Як повідомив начальник управління карного розшуку Степан Яцух, під час розшукових заходів міліціонери встановили, що телефонні дзвінки надходили з пенітенціарного закладу, розташованого в сусідній області. Двоє засуджених за шахрайства та крадіжки чоловіків, відбуваючи покарання, продумали хитрий і цинічний план шахрайства. Лиходії розробили цілу схему видурювання коштів та залучили до співучасті своїх знайомих. Зловмисники самі телефонували своїм жертвам на мобільний чи стаціонарний телефон, а забрати готівку зголосилися ще декілька товаришів, які працювали таксистами у Тернополі. Усі, як правило, з кримінальним минулим, тому не побоялись пристати на подібний злочин. Видурену готівку таксисти скидали на рахунки банківських карток ще однієї спільниці шахраїв – 28-річної тернополянки. У такий спосіб аферистам вдалося обманути чимало тернополян. Правоохоронці встановили причетність аферистів до 9 фактів шахраювання, під час яких злочинці розжилися майже на мільйон гривень. На цьому схема злочинного ланцюга обірвалася. Працівники карного розшуку по гарячих слідах затримали 22-річного співучасника злодіяння – водія таксі. Той саме збирався перевести видурені у пенсіонера гроші на банківський рахунок. Зловмисник у скоєному зізнався. Встановили міліціонери й решту осіб, причетних до злодіяння.
Слідчим відділом Тернопільського міськвідділу міліції розпочато кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального Кодексу України – шахрайство. Усі банківські рахунки, на які надходили гроші, заблоковано.
Наразі правоохоронці встановлюють причетність затриманого та його спільників й до інших подібних злочинів не тільки на Тернопільщині, а й сусідніх областях. Триває слідство.

СЗГ УМВС України в Тернопільській області

MVS_7357

 

Не мовчімо

Міліціонери встановили, що тернополянина до смерті побила 21-річна юнка (фото, відео)