Українців чекає подальше зубожіння і падіння гривні

Поділитися

Від знецінення гривні особливо виграли ті учасники ринку, які не просто мали доступ до великих ресурсів, але і володіли інсайдерською інформацією про політику НБУ. Таку думку висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, — пише газета «Комсомольская правда».

«Уявіть, що ви точно обізнані про те, що, скажімо, через два дні гривня стрімко знеціниться. У цьому випадку можна без будь-якого ризику купити на всі гроші валюту за найвищим курсом і все одно через два дні бути у великому виграші», — зазначив пан Юрчишин.

«По-перше, витрати і борги експортерів також часто номіновані у доларах, тож їхня вигода від знецінення гривні буде частковою, — зауважив експерт. — По-друге, потрібно розуміти, що “підніматися” на послабленні національної валюти можна лише, якщо відбуваються структурні зміни. А якщо окрім девальвації більше нічого не відбувається, то вигода буде тимчасова, а після збільшення виручки неминуче відбудеться її зниження».

Пан Юрчишин додав: «Два-три роки тому я неодноразово говорив про те, що помірна девальвація піде українській економіці лише на користь. Але тут ключове слово “помірна”, що означає 2-3 копійки щомісяця. Останнім часом мені неодноразово доводилося чути думку, що стрибок долара сприятиме позитивним змінам в економіці.Але про які зміни йдеться? Окрім табличок на обмінниках абсолютно нічого не змінилося. Просто раніше ми не могли купити 300 доларів, а тепер не можемо купити 150. Отже, про користь нинішньої девальвації можна говорити хіба що теоретично. Українців чекає подальше зубожіння і падіння гривні, глибина якого непередбачувана».

Джерело

 

Держкіно України заборонило показ фільму “Брат-2” і двох російських серіалів

Схід і Захід разом: допомога при виході військ з Дебальцеве