Роз’яснення про 5 хвилю мобілізації

Поділитися

placat-1В Україні проводиться комплекс заходів по відновленню та модернізації Збройних Сил України

З метою підвищення рівня боєготовності підрозділів, підготовки ефективного боєздатного резерву у 2015 році в Україні, в тому числі і на Тернопільщині, проводяться заходи часткової мобілізації. До мобілізації залучаються офіцери і військові фахівці запасу. Вони пройдуть обов’язкову підготовку на базах навчальних центрів Збройних сил України.

В ході мобілізації призиваються ті самі категорії громадян, що і в минулому році, а саме ті, які за станом здоров’я відповідають вимогам військової служби, ті хто мають військову облікову спеціальність, а отже, і певну підготовку. Також в ході проведення мобілізації дотримується принцип рівномірного навантаження на усі регіони держави, щоб не було перекосів і соціальних загострень в тому чи іншому населеному пункті у зв’язку з залученням з національної економіки працездатних громадян.

Спершу мобілізовані проходять військову підготовку. Вона триває майже 40 днів та складається з декількох етапів. Перші 7-8 днів відбувається загальна військова підготовка як для офіцерів, сержантів та солдат. До неї входить медична підготовка, тактична, інженерна, вогнева підготовка тощо. Наступні 15 діб відбувається фахова підготовка за спеціальністю. Підготовку проводять кваліфіковані інструктори, які мають досвід бойових дій.

Після цього особовий склад направляється в підрозділи для бойового злагодження тривалістю до 15 діб. А офіцерський склад відправляють на навчання в заклади та військові навчальні центри.
Мобілізованим, які не пройшли етапу підготовки, бойові завдання надаватись не будуть.
Мобілізованих п‘ятої хвилі в зону АТО будуть відправляти тільки після проходження повного циклу підготовки. В Міністерстві оборони України передбачають призвати таку кількість особового складу, щоб була можливість ротації військових в зоні проведення АТО. Приблизно третина буде виконувати задачі в АТО, третина проходитиме підготовку та бойове злагодження. І ще третина перебуватиме у відпустках для відновлення боєздатності.
На Тернопільщині ухиляєються від призову по мобілізації більше 28 тисяч військовозобов‘язаних. Однак військові вважають, що рано чи пізно “ухилянти” будуть змушені відповісти за свої дії. Зокрема, за ухилення від військового обов’язку передбачається як адміністративна, так і кримінальна відповідальність (позбавлення волі від 2 до 5 років).
В Тернопільському обласному військовому комісаріаті повідомляють, що відмобілізовані військовослужбовці будуть повністю забезпечені всім необхідним та займатимуться бойовою підготовкою – від початкової військової до бойового злагодження підрозділів.
Для мобілізованих громадян України відповідно до законодавства передбачається надання соціальних гарантій на період проходження військової служби ними:
– виплачується грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок і премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби (в даний час розмір грошового забезпечення в середньому складає: офіцерський склад – 5 тисяч гривень, і рядовий сержантський склад – 3 тисячі гривень, а для учасників АТО – відповідно 10 і 6 тисяч гривень);
– поширюється весь комплекс гарантій соціального та правового захисту, встановлених законодавством для військовослужбовців;
– зберігається місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форм власності та підпорядкування (при одночасному отриманні грошового забезпечення в якості військовослужбовців);
– нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися в день демобілізації;
– зберігається право на підприємницьку діяльність для приватних підприємців;
– продовжується виплата пенсій пенсіонерам, у разі їх призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період на час такої служби.

На сьогодні виникає дуже багато питань щодо соціального захисту учасників АТО. Найактуальнішим на сьогодні є питання на які саме пільги і хто з учасників АТО та їх сімей може розраховувати.
Відтак, учасникам бойових дій згідно зі статтею 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” надаються понад 20 різних видів пільг. Статус учасника бойових дій отримують військовослужбовці Збройних Сил України, які брали участь в антитерористичній операції, відповідно до пункту 19 статті 6 зазначеного Закону України.
Найбільш важливими серед пільг, що надаються учасникам бойових дій, є такі:
– безплатне одержання лікарських засобів за рецептами лікарів, першочергове безплатне зубопротезування, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням; користування при виході на пенсію чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та першочергова госпіталізація; виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати;
– 75-процентна знижка квартирної плати та вартості комунальних послуг; позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів;
– безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості; безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;
– використання чергової щорічної відпустки у зручний час, а також одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік; переважне право на залишення на роботі;
– першочергове забезпечення жилою площею. Учасники бойових дій, які дістали поранення, контузію або каліцтво забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік. Першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, одержання позики на будівництво з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва;
– щорічна разова грошова допомога до 5 травня.
Відповідно до статей 10 та 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” відповідні пільги отримують також особи, на яких поширюється чинність зазначеного Закону, до яких відносяться, зокрема:
– сім’ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків), а також внаслідок захворювання, одержаного в період проходження військової служби;
– дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге;
– діти померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах.
На питання як отримати пільги та куди звертатися як найкраще відповідають, розроблені спільними зусиллями фахівців Укрінформу та Генштабу ЗСУ, інформаційні матеріали з питань соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх родин. Ознайомитись з ними можна з плакатів (додатки 1-6).

Нова хвиля мобілізації також передбачає вилучення техніки з національної економіки підприємств усіх форм власності. Перевага надається транспортним засобам та дорожно-будівельній техніці. Кількість такої техніки та ліміти вилучення встановлено рішенням Кабінету міністрів. Вилучені автомобілі відправлятимуть на ремонтні бази, а звідти — в зону АТО. Техніка буде вилучатись безкоштовно, однак якщо вона буде знищена під час бойових дій, то держава виплатить відшкодування.
Вилучення техніки у цивільної особи, яка має одну чи дві одиниці, не будуть проводити.
Тернопільський обласний військовий комісаріат закликає мешканців Тернопілля проявити високий рівень свідомості та виконати свій громадський обов’язок у цей складний час для країни.
Також районними та міськими військовими комісаріатами Тернопільської області здійснюється набір всіх бажаючих для проходження військової служби за контрактом у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.
За додатковою інформацією звертатися за адресою: м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців, 2, телефон для довідок: (0352) 25-09-83.

placat-2 placat-3 placat-4 placat-5 placat-6

“Дніпро” вийшов у фінал Ліги Європи

Арсений Яценюк – главное препятствие на пути реформ