У джуринського водоспаду пересохла вода (фото)

Поділитися
ЦИМИ ВИХІДНИМИ ВОДОСПАД МАЙЖЕ ПЕРЕСОХ
ЦИМИ ВИХІДНИМИ ВОДОСПАД МАЙЖЕ ПЕРЕСОХ

Як повідомляє Вікіпедія, червоногоро́дський (Джу́ринський) водоспа́д — водоспад, гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення. Назва Червоногородський походить від назви поселення Червоногород, яке було неподалік кілька століть тому.

Розташований між селами Нирків і Устечко Заліщицького району Тернопільської області, на річці Джурин, яка протікає через село Устечко та впадає в річку Дністер. Утворився водоспад у результаті прориву річки Джурин через вузький кам’янистий уступ.

За легендами, водоспад був створений штучно турками під час облоги Червоногородського замку. Щоб здобути замок, турки перерубали кам’яний кряж і відвели сюди провноводну тоді річку, яка до цього робила кілька кілометрову петлю і огинала пагорб з замком. У такий спосіб турецькі війська звільнили собі шлях до замку. Однак прорив кам’яного уступу міг відбутися і без допомоги людини.

Повна висота водоспаду 16 м, ширина — до 20 м, кількість каскадів — 3.

Площа пам’ятки природи 0,7 га. Рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 537 від 23 жовтня 1972 оголошений об’єктом природно-заповідного фонду. Перебуває у віданні місцевої селянської спілки.

Водоспад має наукову, естетичну та пізнавальну цінність, є одним із найпривабливіших туристичних об’єктів Тернопільщини. У теплі дні тут купаються і відпочивають люди не тільки з Тернопільщини, а й з Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської, Київської областей, а також поляки, німці, угорці, чехи, румуни.

СБУ домовилася з “Правим сектором” навести порядок в Україні

На Тернопільщині пройшов фестиваль “Чорна вишиванка”