Вірус чуми свиней має кавказсько-російське походження

Поділитися

svynВірус африканської чуми свиней за даними вітчизняних дослідників має кавказько-російське походження. Про це під час брифінгу сказав заступник Голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Вержиховський, передає кореспондент УНН.

“Наш вітчизняний сіквенс показав походження вірусу – кавказько-російським”,- повідомив О.Вержиховський.

Крім цього паралельно визначенням походження збудника хвороби займаються іспанські вчені із Центру дослідження здоров’я тварин (CISA) у Мадриді. Він додав, що за статтею 251 КК зареєстровано кримінальне провадження за порушення ветеринарних правил.

Спалахи африканської чуми свиней вже зафіксовано у п’яти областях України – Сумській, Київський, Чернігівській, Житомирській та Рівненські областях.

Нагадаємо, Россільгоспнагляд розглядає можливість заборони на ввезення української свинини в Росію, адже занепокоєний епідемією, яка спалахнула на комбінаті “Калита” у Київській області.

Також нагадаємо, 3 серпня Кабінет міністрів України дозволив перевірки свинарів у разі необхідності.

Також, Кабмін ухвалив рішення про спрямування 45 млн грн на заходи щодо боротьби з африканською чумою свиней.

Довідка: класична чума свиней характеризується ураженням кровоносної та кровотворної систем, крупозним запаленням легень, крупозно-дифтерійним запаленням товстого відділу кишечнику. Найчутливіші до вірусу домашні й дикі свині різного віку. З лабораторних тварин виявлено розмноження вірусу у кролів. Основне джерело інфекції — хворі й перехворілі домашні та дикі свині — вірусоносії, меншою мірою — м’ясо й м’ясні продукти, внутрішні органи, шкура та кістки від таких свиней, інвентар для обслуговування хворих тварин, деяка птиця і домашні тварини, які були в контакті з хворими. Багато випадків захворювання свиней пов’язано із згодовуванням контамінованих вірусом кухонних відходів.

“Шахтар” розгромив “Фенербахче”

У Тернополі «Алею зірок» цього року доповнять ще дві зірки