Для приготування трилітрової каструлі борщу рівнянин має витратити 67,55 грн, повідомляє кореспондент УНН.
Ціни на основні інгредієнти для борщу на центральному ринку Рівного такі: капуста – 11 грн за кілограм, морква – 12 грн, буряк – 8 грн, цибуля – 16грн, кріп та петрушка коштують по – 5 грн за пучок (50 г.), сметана – 10 гривень (450 г.), олія соняшникова – 24, картопля – 5, томатна паста 6 грн (70 г.), часник – 95.
Найбільше коштують м’ясо (свинина) та сало – в середньому 70 та 65 грн за кілограм.
Тож приготування трьох літрів борщу обійдуться:
-капуста – 500 г = 5,5 грн;
– томатна паста – 70 г = 6 грн;
– морква – 100 г = 1,2 грн;
– буряк – 300 г = 2,4 грн;
– картопля – 600 г = 3 грн;
– часник – 25 г = 2,3 грн;
– цибуля – 150 г = 2,4 грн;
– петрушка – 50 г = 5 грн;
– кріп – 50 г = 5 грн;
– м’ясо (свинина) – 400 г = 28 грн;
– сметана – 50 г = 1,1 грн;
– олія – 100 г = 2,4 грн;
– сало – 50 г = 3,25 грн.
Загальна вартість трилітрової каструлі борщу в Рівному коштуватиме 67 грн і 55 коп.
Продуктів для приготування борщу на ринку достатньо, зауважив голова Асоціації фермерів Рівненщини Дмитро Українець. За його словами, найбільше подорожчали морква та капуста – у середньому з 8 грн до 11 грн за кілограм.
“Росту цін сприяли два фактори: подорожчання пального та добрив, які підвищили собівартість продукції. Через засуху урожайність цих культур виявилася меншою, ніж очікували,” – зазначив Д.Українець.