Бібліотекарі в постійному пошуку нового і цікавого

Поділитися

IMG_5522Бібліотеки для дітей в сучасних умовах переглядають свої пріоритети, змінюють соціальні функції, допомагають дітям в пізнанні необмеженого світу духовних цінностей, розвитку художніх і творчих здібностей, підтримують інтерес до читання. Саме вони сьогодні створюють дітям і підліткам комфортні умови для активного інтелектуального спілкування, сприяють поповненню інформаційного багажу, надають творчий простір для проведення дозвілля. В свою чергу бібліотечні працівники приділяють максимум зусиль для того, щоб допомогти читачам-дітям зорієнтуватися у безмежному морі інформації.
10 листопада 2015 року у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей відбувся семінар-практикум «Діти і бібліотека: нове бачення в контексті розширення доступу користувачів до інформації» для завідувачів центральними районними та міськими бібліотеками для дітей. Відкрила обласний семінар директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька. В своєму виступі «Бібліотека для дітей в контексті вимог сьогодення» вона окреслила сучасні реалії роботи книгозбірень для дітей в умовах реформування та в контексті Стратегії розвитку культури України. Заступник директора з наукової роботи Надія Чайківська надала змістовну та актуальну консультацію на тему «Національно-патріотичне виховання дітей: сучасні тенденції та пріоритети».
В рамках семінару з консультацією щодо «Розмаїття бібліотечних інновацій, спрямованих на задоволення потреб користувачів-дітей в сучасних умовах» виступила завідувачка науково-методичного відділу Тетяна Хованець. Схвальну оцінку присутніх одержав аналіз «Блогів як міні-сайтів для висвітлення інформації книгозбірні» на прикладі центральних бібліотек для дітей Тернопільщини, який провела завідувачка сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів Оксана Мотрук.
Родзинкою семінару стала презентація книги нашої землячки, громадської діячки, письменниці та поетеси Іванни Омелянівни Блажкевич «Українець я малий» видавництва «Джура». Про цю жінку ходили легенди і за її життя, і після нього. Вона залишила по собі цікаву літературну спадщину і світлу пам’ять серед галичан. Ведуча заходу, головний бібліограф ТОБД, Марія Колопенюк розповіла цікаві уривки із спогадів оточуючої інтелігенції письменниці та внучки Іванни Омелянівни. Запрошена гостя, лауреат премії ім. І. Блажкевич Тамара Ткачук-Гнатович поділилась своєю історією становлення як поетеси та розповіла про відчуття, які її охопили після нагородження почесною премією нашої землячки. Директор видавництва «Джура» Василь Ванчура відкрив присутнім секрет, що саме спонукало його видати книжечку «Українець я малий» та привідкрив занавісу про серію краєзнавчих видань «Для маленьких сонечок», до якої входить презентована збірка.
Логічним завершенням семінару стало підведення підсумків огляду-конкурсу «Краща книжкова виставка в бібліотеках для дітей Тернопільської області». Переможці конкурсу: Заліщицька, Козівська, Монастириська, Підволочиська центральні районні та Копичинецька міська бібліотеки для дітей отримали у подарунок комплекти книг і набори патріотичної символіки «Україна єдина».
По завершенні семінару кожна бібліотека-учасниця одержала комплект нових методичних та інформаційно-бібліографічних видань ТОБД.
Підводячи підсумки семінару можна зробити висновки, що бібліотечні працівники мають величезне бажання вносити інноваційні тенденції у традиційні форми обслуговування. Вони знаходяться у постійному пошуку нових, сучасних, актуальних форм залучення дітей до читання, до бібліотеки.
Тетяна Хованець,
завідувачка науково-методичного відділу
Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

Губернатор Барна виділив ставочок екс-нардепу Деревляному?

Завершились вибори і сайт 0352.ua депутата Грицишина від “Самопомочі” відновив крадіжки інформації