Тернопільщина повністю забезпечена вакцинами проти поліомієліту, розпочаті перші щеплення

Поділитися

Тернопільщина повністю забезпечена вакцинами проти 6
Тернопільська область забезпечена вакцинами проти поліомієліту повністю, вже розпочаті перші щеплення.
Про це прес-службі департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації повідомила головний спеціаліст-педіатр Майя Голяк.
За її словами, “область отримала 8 тисяч 500 доз орально поліомієлітної вакцини (ОПВ) та півтора тисячі інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ). Обидві вакцини містять три типи вірусу поліомієліту. Тобто, захищають від усіх існуючих “варіацій” цієї інфекції”.
– Вакцина вже розвезена по районах – продовжила Майя Володимирівна. – Зараз розпочато проводення щеплення. Отриманих вакцин вистачить для проведення першого туру щеплень, під час якого імунізуються діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів років.
Тернопільщина повністю забезпечена вакцинами проти 8Нагадаємо, що згідно наказу МОЗ України від 09.10.2015 № 671 “Про затвердження плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік” з 20 жовтня 2015 року в Україні розпочався перший тур обов`язкової додаткової імунізації дітей проти поліомієліту.
Перший тур триватиме три тижні, а саме з 20 жовтня по 10 листопада 2015 року. Обов`язковій вакцинації проти поліомієліту в першому турі підлягають всі діти віком від 2 місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, незалежно від того, вакциновані вони за графіком вакцинації в повному обсязі або не вакциновані взагалі.
Тернопільщина повністю забезпечена вакцинами проти 7Другий тур розпочнеться через 30 днів, третій – через 60 днів. Всі діти під час турової імунізації одержать три дози вакцини проти поліомієліту.
Варто сказати, що вакцинація проти поліомієліту, як і будь-яка інша щеплення, якщо вона зроблена вчасно і за правилами, допоможе дититні протистояти важкому і небезпечному захворюванню. А значить, зміцнить її організм і позбавить батьків від багатьох проблем і випробувань, які зазвичай доводиться переживати сім’ї важко хворого малюка.
Враховуючи, що поліомієліт – вірусна інфекція та специфічної терапії, що впливає саме на ці віруси, немає, єдиним ефективним засобом попередження хвороби є щеплення.
Для вакцинації проти поліомієліту застосовують два препарати: оральну (від лат. Oris рот, що відноситься до рота) живу поліомієлітну вакцину (ОПВ), що містить ослаблені змінені живі віруси поліомієліту, розчин якої капають у рот та інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ), яка вводиться за допомогою ін’єкцій.

Довідково
За інформацією ВООЗ за 2015 року у світі зареєстровано 221 випадок поліомієліту. Неблагополучними країнами щодо поліомієліту визнано: Афганістан, Пакистан. Окрім цього, ще чотири країни – Боснія, Герцеговина, Україна, Грузія і Румунія – віднесені до числа країн з високим ризиком поширення поліомієліту.
Поліомієліт – це інфекційне захворювання, яке викликається вірусом. Поліомієліт – невиліковний. Існує вірус поліомієліту 1, 2 і 3 типу. Зазвичай вірус передається фекально-оральним шляхом (через заражену воду, харчові продукти, іграшки, предмети побуту), але можливий повітряно-краплинний шлях зараження (як при грипі). Вірус є стійким в зовнішньому середовищі.
Найбільш уразливою групою є діти до 5 років.
Існує декілька форм прояву захворювання. Непаралітичні форми: вісцеральна (80% від всіх захворювань на поліомієліт) – наявні неспецифічні ознаки застуди, пронос, тошнота, блювота; серозний менінгіт (15%). Паралітична форма (1-5% від всіх захворювань на поліомієліт) перебігає у вигляді невриту лицьового нерва, в`ялих парезів та паралічів (втрата рухової функції рук або ніг, як правило, асиметрична).
Після перенесеної паралітичної форми поліомієліту 60% дітей залишається інвалідами на все життя.

Світлана Гуменна,
прес-служба ДОЗ ТОДА

У Бережанах склали військову присягу контрактники

Арешт Корбана – це рішення Порошенка, Шокін лише інструмент