У Росії рятувальники залишили помирати десятки людей на дорозі

Поділитися

6710BD24-2E20-4333-8B38-C2ED4669F877_w640_s«Люди грілися, як могли. Знімали з себе речі, палили їх, спалювали документи, все, що горіло, відривали оббивку з сидінь, палили все, щоб зігрітися»

Одна людина загинула і багато отримали обмороження, коли рятувальні служби Росії залишили замерзати у сніговому заторі десятки машин під час хуртовини за 100 кілометрів від південно-російського міста Оренбург. Залишені без допомоги при морозі мінус 23 градуси за Цельсієм, люди грілися, як могли, протягом 16 годин, допоки 3 січня на допомогу їм не вислали… один трактор та одну вантажівку. Рятувальні служби заявляють, що допомогу вони надали вчасно і у відповідній кількості. Слідчі органи Росії розпочали розслідування у справі загибелі 34-річного водія. А люди, що вижили, запитують, як це так, що Росія, велика країна, яка «надає допомогу всьому закордону», не змогла врятувати вчасно своїх громадян, що потрапили в біду.

3C114420-3E2E-417E-9384-7DCF35F1D319_w640_sМіж новорічними і різдвяними святами росіяни, які живуть між Оренбургом і Орськом, що на півдні Росії за Уралом, вирушили у дорогу, хто по роботі, хто – до родичів.

Про цей день розповів кореспонденту Російської редакції Радіо Свобода.

25-річний Павло Гусєв, працівник будівельної компанії з Оренбурга розповів: «Ми з дружиною, яка вагітна, на 9-у місяці, 2 січня близьку 14:00 виїхали, була чудова погода, світило сонце, нічого не передвіщало біди. Проїхали поліцейський пост, нікого там не було. Ми їхали до батьків у село Світле в Орському районі. Біля заправки стояли співробітники дорожньої поліції, але вони нас ні про що не попереджали (як потім про це говорили, ніби попереджали). СМС від Міністерства з надзвичайних ситуацій також ми не отримували. Ніхто доріг не перекривав і ми сміливо їхали», – зазначає Павло Гусєв.

А вже під вечір зненацька його машина, як і машини ще десятків людей, опинилася у сніговому заторі під час хуртовини. Спочатку водії намагалися допомогти одне одному, але хуртовина була настільки сильною, що навіть іти було важко. Тож вони почали дзвонити рятувальникам, які пообіцяли допомогу. Допомога прийшла і… проїхала повз машини, що застрягли у снігу.

«Повз нас у бік Оренбурга пройшла снігоочисна машина, не опустила лопати, не чистила, просто проїхала вздовж колони, розвернулася, і повернулася в бік Орська, хоч тоді все ще лише починалося, машини всі працювали, могли виїхати», – говорить водій. Він згадує, що потім прийшов ще один трактор, який намагався прокласти дорогу, але після цього від рятувальників і сліду не було до наступного ранку.

D242CD09-DF04-4AA1-AE6A-0FD80233EB64_w640_s«Люди грілися, як могли. Знімали з себе речі, палили їх, спалювали страховки, документи, все, що горіло, відривали оббивку з сидінь, палили все, щоб зігрітися», – розповідає Павло Гусєв про пережите. Його вагітну дружину пригріли люди з іншої машини, що мали ще трошки тепла, але до ранку і в їхній машині вже було дуже холодно.

«Ми просиділи там 15 годин. Ми потрапили в цей полон, у цей затор 2 січня о 9-й вечора. Ми сиділи і до останнього дзвонили в службу МНС. Але нам казали лише: чекайте, чекайте, чекайте. Зараз привезуть спеціальні намети, чай, вас зігріють, все зроблять. Нічого з цього не було», – згадує очевидець.

Вранці, коли люди вже замерзали на смерть, прислали допомогу – трактор, вантажівку і кількох поліцейських, які відкопували зі снігу вже замерзлих людей і відправляли до гуртожитку в найближчому селі.

Павло Гусєв та інші водії, які застрягли під Оренбургом, збираються писати колективну скаргу на співробітників МНС, але не чекають особливої реакції ані звідти, ані від місцевої влади. Головні надії покладають на президента Росії Володимира Путіна. На думку Павла Гусєва, який записав відеозвернення до президента, Путін «розбереться в усьому».

«Гадаю, Володимир Володимирович побачить це відео і надасть допомогу людям, які її потребують. Бо наша Росія – велика держава, яка допомагає всьому закордону, відправляє, все, що їм потрібно, все найновіше, найсучасніше обладнання, техніку, літаки, обігрівачі, а своїх людей врятувати не можемо», – волає до президента Росії її громадянин.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Валентин Баришников

radiosvoboda.org

Фронтовий вертеп з Франківщини і кутя від групи “Схід та Захід єдині” вже на фронті

Фотощоденник Різдва