Збереження водних ресурсів є викликом сьогодення

Поділитися

vodoprovodnaya-vodaЧиста вода є найціннішим природним ресурсом. Цей унікальний дарунок природи є невід’ємною частиною нашого буття. Ми не уявляємо свого існування без річок, озер, морів, океанів. Сьогодні люди усвідомлюють обмеженість та вразливість водних ресурсів і однією з екологічних проблем є нераціональне їх використання. Тому захист і збереження водних ресурсів – це відповідальність кожного з нас перед собою та майбутніми поколіннями.
Враховуючи нинішні проблеми водних ресурсів та з метою виховання екологічної культури громадян Тернопільське обласне управління водних ресурсів (начальник Капуста Т.Я.) на постійній основі проводить екологічні заходи, присвяченні Всесвітнім дням Води, довкілля, Дністра, акції «До чистих джерел», виступи в навчальних закладах, друкуються матеріали у ЗМІ та інтернет-виданнях, створюються агітаційні буклети. Діяльність управління висвітлюється на веб-сайті (http://www.vodgosp.te.ua/), що є офіційним джерелом інформації облводресурсів. На сайті створені рубрики, які постійно оновлюються, поповнюються цікавою інформацією та фотографіями.
Кожного року облводресурсів проводить заходи, присвяченні Всесвітньому дню Води (22 березня). У 2015 році працівники провели благоустрій набережної Тернопільського ставу. У заході взяли участь небайдужі тернополяни та школярі. За час прибирання зібрано велику кількість непотребу: пластикові та скляні пляшки, поліетиленові пакети, різноманітна тара. У ході прибирання перехожим вручали інформаційні листівки про відзначення Всесвітнього дня води, закликали зберігати чистоту озер та річок. На завершення учасники акції сформували з літер гасло «Збережемо воду чистою».
З метою підвищення екологічної свідомості підростаючого покоління та позитивного ставлення до питань охорони води управлінням організовано конкурс на найкращу творчу роботу (твір, вірш, флеш-моб, фото, тощо): «Вода – це життя». У роботах діти показують своє бачення глобальних проблем забруднення та нераціонального використання водних ресурсів.
Тернопільське облводресурсів щороку бере участь у конкурсі «До Чистих джерел». За підсумками у 2013 році облводресурсів посіло почесне перше місце, а у 2015 році отримало відзнаку за проведені екологічні роботи.
Водогосподарські організації Тернопільської області широко пропагують дбайливе ставлення до водних ресурсів, закликають громадськість активно включатися в роботу з відновлення водних джерел, а також проводять її власними силами.
Протягом останніх років силами обласного та міжрайонних управлінь відновлено, упорядковано та облаштовано 192 джерела, розчищено і поглиблено 98 км ділянок річок, 76 га ставків, 310 км каналів, залужено й заліснено 50 га та упорядковано 184 км прибережно-захисних смуг, ліквідовано стихійних та упорядковано 339 сміттєзвалищ. В результаті збільшено водність річок на 60-85 м3/добу, попереджено потрапляння в річки 103 тонн наносів і 195 тонн сміття, попереджено замулення 193 км русел річок.
Проведення такої роботи серед громадськості сприяє приверненню уваги суспільства до підвищення рівня екологічної культури та охорони природних ресурсів. Великим досягненням є те, що знаходиться все більше небайдужих людей, які активно залучаються та допомагають в проведенні екологічних акцій.
Тернопільське обласне управління водних ресурсів звертається до всіх жителів, керівників підприємств та організацій з проханням не засмічувати прибережні захисні смуги річок, озер, ставків. Не залишаймося байдужими до проблем водних ресурсів. Бережімо воду!

Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Українська співачка Маха Рокс перемогла у конкурсі Akademia Music Awards