2 лютого всесвітній день водно-болотних угідь

Поділитися

dnisterЦей день покликаний привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети. Конвенція про водно-болотні угіддя була підписана 2 лютого 1971 р. в місті Рамсар (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції. В 1997 році Конвенція набрала чинності для України.
Однією з головних умов приєднання до Рамсарської конвенції є створення хоча б одного Рамсарського угіддя на своїй території. Вибір території здійснюється за складною системою критеріїв. Угіддя, проголошені державою Рамсарськими, вносяться секретаріатом Конвенції в перелік водно-болотних угідь міжнародного значення. Інформація про стан цих об’єктів тримається в базі даних Міжнародного бюро по збереженню водно-болотних угідь і постійно обновляється.
На даний час до Рамсарської конвенції приєдналося 160 держав, а загальна кількість Рамсарських угідь перевищила 2170 і становить загальну площу понад 207 млн. га. Мережа водно-болотних угідь міжнародного значення в Україні нараховує 33 угіддя загальною площею більше 676 тис. га.
Кілька цікавих фактів
• Дністровський каньйон, що є найбільшим у Європі не є Рамсарським угіддям.
• На території Тернопільської області немає жодного водно-болотного угіддя міжнародного значення.
• На території області протікає 1401 річка загальною довжиною – 6066 км.
• В області є 26 водосховищ загальною площею водного дзеркала 3579 га, об’ємом води 81,2 млн.м3 і 886 ставків загальною площею водного дзеркала 5627 га, об’ємом води 58,8 млн. м3.
• Найбільша ріка області – Дністер, протікає на південному заході і півдні і є природною межею між Тернопільською, Івано-Франківською і Чернівецькою областями.
• Однією з найдовших приток Дністра на території області є ріка Серет довжиною 242 км, площею водозбору 3,9 тис. км2.
• На водні ресурси Тернопільська область не багата і за водозабезпеченістю займає 15 місце в Україні. В залежності від водності року на одного мешканця в області припадає лише від 1 до 1,5 тис. м3 води на рік.
• Розподіл водних ресурсів по території області нерівномірний. Найменше водозабезпеченими є Борщівський, Гусятинський, Заліщицький та Чортківський райони.
• В області дуже високий рівень розораності річкових водозаборів, при середньоєвропейській розорюваності 30-60% в області ми маємо 75-80%.
• Зараз є велика загроза нищення унікальної природи річки Дністер «новими проектами» будівництва каскаду ГЕС, більша частина яких припадає на територію НПП «Дністровський каньйон».
ЗБЕРЕЖЕМО ДНІСТЕР РАЗОМ!

Галина Проців,
голова Ради Екологічного клубу «Край»,
член Координаційної Ради Міжнародної
асоціації охоронців річки Дністер «Eco-Tiras”

Фото. з колекції М.П.Чайковського

Важка недуга спіткала письменника Богдана Мельничука

Тернополяни можуть заробити, сфотографувавши будинок сусіда-чиновника