На сьогодні зниклими вважаються 53 учасника Майдану

Поділитися

DSC_0381-860x645На сьогодні зниклими вважаються 53 учасника Майдану. Станом на кінець 2015 року – початок 2016 загальна кількість зниклих становила 60 осіб. «З них 7 вдалося знайти лише цього року. На жаль, троє з цих осіб є загиблими, по двох – причини смерті встановити не вдається. І троє живі-здорові. Один загинув в АТО», – повідомила під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі координатор Пошукової ініціативи Майдану Тетяна Слободян. Вона повідомила також, що за період з 19 лютого 2014 року до 18 лютого 2015 року, до ініціативи надійшло 1012 заявок стосовно зниклих людей під час подій на Майдані. До квітня 2014 року більшість заявок опрацювали, при цьому було знайдено 97 осіб, 17 з них мертвими, серед яких 6 Героїв Небесної Сотні, йдеться у матеріалах Пошукової ініціативи Майдану.

Тарас Матвіїв, координатор Пошукової ініціативи Майдану розповів, що з самого початку волонтери шукали фізично зниклих активістів, а вже згодом перевели свою діяльність і в юридичну площину. «Загалом площа, яку ми охопили нашою пошуковою групою з лютого по травень (2014 року – ред..), складає 100 кв.км. Також нам вдалося перевірити близько 100 різних об’єктів, у тому числі водних, ми пірнали з аквалангістами, ходили з дігерами у підземелля під палацом у Маріїнському парку тощо», – повідомив Тарас Матвіїв.

«Нам відомо, що відкрито лише 4 кримінальні провадження і відбувається 4 досудові розслідування. [по зниклих – ред. УКМЦ]. Це інформація від Національної поліції України. Це досить дивно», – розповіла Надія Другова, координатор Пошукової ініціативи Майдану. При цьому вона звернула увагу, що по багатьом зниклим кримінальні провадження закриті. «Зокрема, досить цікавим є варіант, що зникла активістка Майдану Білоусова Юлія Миколаївна. Вона зникла 25 лютого 2014 року і досі не знайдена. Проте, відповіддю Національною поліції дано, що кримінальне провадження було відкрито до початку Євромайдану і вона була знайдена 27 липня 2013 року», – навела приклад Надія Другова. Інший приклад, який бентежить волонтерів, пов’язаний з активістами Євромайдану – Ващуком і Бондарецем, які зникли у березні і перебувають на тимчасово окупованій території. Проте, за словами Надії Другової, кримінальне провадження відкрито лише по одному із них – Ващукові. Також є випадок, коли кримінальні справи по зниклих активістах були об’єднані в одну і після цього закриті, зауважила координатор Пошукової ініціативи Майдану, назвавши це нонсенсом.

Надія Другова припустила, що інформації про зниклих активістів Майдану так мало, бо відповідні дані були знищені. «Існує легенда, але підтверджена вже фактами, документальними матеріалами, про те, що у 2014 році після втечі Януковича, була прийнята постанова про те, щоб знищити всю доказову базу євромайданівців, які зникли або у той час були незаконно засуджені», – зазначила координатор Пошукової ініціативи Майдану. Стосовно цього волонтери подали ряд депутатських звернень і сподіваються отримати відповідь.

Мати зниклого активіста Майдану Сергія Новіцького Ірина Савченко розповіла, що її син зник у лютому 2014 року. При цьому вона спочатку й не знала, що він був на Євромайдані, доки їй це сказали ті, хто знав Сергія та бачив його там. За її словами, за весь цей час жінка не може достукатися до чиновників, всюди стикається з відмовами, а допомагають у пошуках лише волонтери. «У мене цілий пакет документів, але ніхто нічого не знає, ніхто нічим не займається», – каже Ірина Савченко.

По справах Майдану проходять 330 суддів, проте жоден суддя, які виносив неправомірні рішення, не покараний

Надал 2 года не может установить памятник Героям Небесной Сотни в Тернополе