Нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її в орган, де панує корупція і кругова порука

Поділитися

DSC_8486-860x645Заступник Генпрокурора України Віталій Касько подав у відставку – через системний тиск з боку генерального прокурора Віктора Шокіна та ліквідацію його департаменту у день оголошення підозри «діамантовому прокуророві» Олександру Корнійцю. Про це Віталій Касько заявив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, зачитавши свій рапорт. За словами пана Каська, останньою краплею став черговий перерозподіл обов’язків у ГПУ. «Шокін забрав у мене всі функції та інструменти вести і контролювати справи, над якими працювала наша команда, у тому числі справа так званих «діамантових прокурорів», – зазначив він.

«Таке бажання обґрунтоване тим, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її в орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити цей стан речей всередині прокуратури відразу і показово переслідуються. Тут працює не право і закон, а свавілля і беззаконня. А ключові позиції у Генеральній прокуратурі з кожним днем обіймає все більше вихованців і послідовників сумновідомого Пшонки», – охарактеризував у своєму рапорті стан речей у ГПУ Касько. За його словами, за ширмою нібито формально реформованого органу ховається те саме політичне опікунство, прямий і тотальний тиск на слідчих і прокурорів, умисна професійна деградація, бездіяльність і безкарність.

«За нинішнього керівництва правоохоронний орган, від якого українці після Революції Гідності очікували справедливих і прозорих розслідувань корупційних злочинів режиму Януковича, остаточно перетворився на інструмент політичного залякування і заробітчанства», – написав Віталій Касько у рапорті на ім’я Генерального прокурора Віктора Шокіна. Тому, на його думку, за нинішнього керівництва ГПУ остаточно вичерпані можливості для створення справжньої прокуратури європейського зразка. На сьогодні ГПУ «стало гальмом реформ системи кримінальної юстиції в цілому, розсадником корупції, інструментом політичного тиску та однією з ключових перешкод для приходу в Україну іноземних інвестицій», наголосив Віталій Касько. Заступник Генпрокурора розповів, що реформа прокуратури, яку розпочинав Давид Сакварелідзе, свідомо провалена, місцеві прокуратури не оновлені, жоден зовнішній кандидат не призначений керівником місцевої прокуратури.

При цьому Віталій Касько зауважив, що справа по звинуваченню у хабарництві так званих «діамантових прокурорів» завершена у листопаді минулого року, а 4 січня 2016 року направлена до суду. «Проте як тільки у лютому, кілька днів тому, нами було оголошено Корнійцю нову підозру у вчиненні вимагання за обтяжуючих обставин, йдеться про епізод щодо вимагання і отримання щомісячно коштів зі сміттєвого бізнесу власника компанії «Ніколсан», а потім і «віджимання» цього підприємства, того ж дня Генпрокурор Шокін видав наказ, яким просто ліквідував слідче управління Генінспекції. І забрав у мене всі повноваження для того, щоб я не міг довести цю справу до кінця. Після цього, за кілька днів, за штат вивели і прокурорів Генінспекції», – розповів Касько.

Віталій Касько повідомив, що готувалися ще два провадження стосовно Олександра Корнійця. Одне з них стосується незаконного збагачення. «Зараз встановлено, що кошти які сплачувались за навчання Анастасії Корнієць у Лондоні у 2011 – 2014 роках, становили понад 140 тисяч фунтів стерлінгів, тобто понад 200 тисяч доларів США, які, зокрема оплачувалися офшорною компанією, номінальним директором якої був такий собі Ерік Ванагельс […], відомий в Україні за аферою з «вишками Бойко», – зауважив Віталій Касько. Друга справа стосується джерел походження вилучених діамантів, сліди від яких ведуть, ймовірно, до вчинення ще одного злочину, наголосив він. «Не виключено, що після мого звільнення ці провадження почнуть активно розвалювати. На жаль, останні рішення судів у справах стосовно Іванющенко – красномовне підтвердження того, що у Генпрокуратури це виходить найкраще», – заявив Касько.

Він розповів, що, перш ніж прийняти остаточне рішення про звільнення, провів консультації з іноземними партнерами. « Ми дійшли спільної думки, що іншого шляху немає. Генеральна прокуратура наразі – це мертвий орган, у незалежність та ефективність роботи якого уже ніхто не вірить», – озвучив заступник Генпрокурора. Віталій Касько сподівається, що санкції Європейського Союзу щодо оточення Віктора Януковича, будуть продовжені. На сьогодні за словами Каська, його департаментом зроблено все можливе для їхнього збереження. «Якщо до 5 березня 2016 року слідство не допустить чергових провалів […],надія на збереження санкцій на наступний рік залишається», – наголосив він. При цьому, Касько підкреслив, якщо це станеться, то буде політичне рішення Ради ЄС на підтримку саме українського народу, з надією на подальші кардинальні зміни у правоохоронній системі. «Розвалені й затягнуті кримінальні провадження щодо колишніх високопосадовців є найбільшим розчаруванням як українців, так і іноземних партнерів», – додав він.

У подальшому Віталій Касько планує займатися адвокатською практикою і експортною діяльністю у сфері кримінальної юстиції. При цьому не виключає своєї участі у якості експерта у міжнародних антикорупційних програмах.

Віртуальна реальність як метод реабілітації після інсульту

За минулу добу бойовики випустили по позиціях сил АТО понад 160 мін, всього зафіксували 71 порушення режиму припинення вогню