Віталій Касько написав рапорт про звільнення та йде з Генпрокуратури

Поділитися
kaskoЗаступник генерального прокурора України Віталій Касько звільняється з ГПУ через системний тиск з боку генерального прокурора Віктора Шокіна та ліквідацію його департаменту в день оголошення підозри «діамантовому прокуророві» Олександру Корнійцю. Про це заступник генерального прокурора Віталій Касько заявив сьогодні під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.
За словами Касько, у лютому його команда оголосила про підозру екс-заступнику прокурора Київської області Олександру Корнійцю у другому кримінальному провадженні – за вимагання за обтяжуючих обставин. Йдеться про епізод щодо вимагання і отримання грошей від власника компанії з переробки сміття «Ніколсан», а згодом – і відчуження фірми на користь Корнійця. Того ж самого дня, як «діамантовому прокуророві» було оголошено про підозру, генпрокурор Віктор Шокін видав наказ, яким ліквідував слідче управління Каська та забрав у нього всі повноваження для доведення слідства до кінця. «Нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її в орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити цей стан речей всередині прокуратури відразу і показово переслідуються», – охарактеризував у своєму рапорті стан речей у ГПУ Касько.
Заступник генпрокурора зазначив, що вичерпав можливості для будівництва сучасної європейської прокуратури і не бачить себе більше в ГПУ, бо «за ширмою ніби-то формально реформованого органу ховається все те ж політичне опікунство, прямий і тотальний тиск на слідчих та прокурорів, умисна професійна деградація, бездіяльність та безкарність».
У рапорті на генерального прокурора Віктора Шокіна Касько прямо написав, що за керівництва генпрокурора та його команди правоохоронний орган, від якого українці після Революції Гідності очікували справедливих і прозорих розслідувань корупційних та інших злочинів режиму Януковича, «остаточно перетворився на інструмент політичного залякування та заробітчанства».
Касько також зазначив, що перед звільненням провів консультації з міжнародними партнерами, які підтримали його рішення. «Ми дійшли спільної думки, що іншого шляху немає. Генеральна прокуратура наразі – це мертвий орган у незалежність та ефективність роботи якого уже ніхто не вірить».
Нагадаємо, що за результатами реформи прокуратури, 84% старого складу правоохоронців зберегли свої “нові” посади.
На питання про майбутнє санкцій Віталій Касько, який в генпрокуратурі курував міжнародний напрямок, запевнив, що його департамент зробив все можливе для збереження санкцій. «Консультації з європейськими колегами проведені в Києві, позиції узгоджені. Якщо до 5 березня 2016 року слідство не допустить чергових провалів – як рішення судів у справі Іванющенка чи тому подібних, надія на збереження санкцій на наступний рік залишається», – сказав він.
Щодо подальшої діяльності, Касько повідомив, що займатиметься адвокатською роботою та не виключив участь у якості експерта в міжнародних антикорупційних програмах.

Тернополян кличуть на марш честі

Правоохоронними органами Тернопільської області здійснено перевірку за місцем проживанням засудженого