Випускники Львівської бізнес-школи створили горнятко, яке визначає якість води, рахує калорії та дезінфікує воду

Поділитися
voda
Антон Скрипник представляє перший концепт H2Ometr

Антон Скрипник та Роман Савченко створили горнятко, що визначає якість води, рахує калорії та дезінфікує воду. Співзасновники стартапу – «H2OMetr» познайомились під час навчання на програмі MS in Technology Management у Львівській бізнес-школі УКУ. Саме тут вони зрозуміли, що разом можуть бути ефективною командою. І скористалися шансом створити разом інноваційний продукт, який водночас став їхнім дипломним проектом у LvBS та спільним бізнесом. Отож, що таке «H2OMetr» та “Travel Cup”– читайте далі.

 Як сформувався концепт стартапу «H2OMetr»?

І Роман, і Антон на момент вступу до Львівської бізнес-школи уже давно працювали в галузі ІТ. Обоє займали високі позиції і добре заробляли. Але вирішили, що нема межі досконалості, і час на навчання треба виділяти на кожному етапі життя. Півторарічна магістерська програма MS in Technology Management змінила не тільки життя кожного з героїв цієї “історії успіху”. Вона змінила їх самих.

РС (Роман Савченко): На одному з останніх модулів на програмі MS in Technology Management у нас викладав Жоао Перре Віана (EADA ). Ми говорили про тренди та сигнали, які зараз є у галузі, обговорювали, що є двигуном бізнесу. І якось у розмові почали говорити про якість води. Коли я був дитиною, всі спокійно пили воду з крану, а зараз для всіх цілком природно пити додатково очищену або джерельну. Колись ніхто не уявляв собі культури пляшкової води – всі сміялися з американських фільмів, де показували кулери. А тепер?..

voda 2АС (Антон Скрипник): Усі розуміють, що вода з крану – погана. Але мало хто здає воду на аналіз. У моїй сім’ї прийнято час від часу перевіряти воду, бо у нас є колодязь. І от, в один момент вода з цілком придатної для вживання, стала ледь не отруйною. За результатами аналізу, цією водою не можна було навіть умиватися. Щось кардинально змінилося в ґрунтах, і цього ніхто не відстежив. Ми задумалися: а як бути іншим – тим, хто не перевіряє воду регулярно? Тому вирішили створити стартап “H2OMetr”, і розробити продукт та програмне забезпечення, яке дозволить визначати якість води.

Перший концепт полягав у тому, щоб створити спеціальний пристрій, вмонтований у водопровід. Він не мав би очищувати воду з крану: для цього існує безліч фільтрів. Фільтр очищує воду тільки від певних видів забрудників: або від металів, або від домішок. Але, якщо у вас змінився компонент у воді, на який фільтр не реагує, – ви про це не дізнаєтесь.

H2OMetr мав би перевіряти якість води і надсилати інформацію, чи придатна ця вода для вживання на смартфон. Розвиваючи ідею, підприємці зіткнулися з фактом, що такий продукт потребуватиме подальшого сервісу і буде доволі ресурсозатратним. І поставили перед собою завдання створити «end-consumer-product». Так з’явилася ідея «Travel Cup».

«Ще на етапі дипломного проекту ми зрозуміли, що для реалізації усіх ідей нам бракує знань. Ми розуміли, чого хочемо і кому це потрібно. Але як втілити фізично – не знали. Антон викладає декілька курсів у НУ «Львівська Політехніка», і один з його студентів виявився людиною «з руками і з головою» – його звати Слав Долгов. Ми пояснили йому, чого хочемо. Слава сказав, що це абсолютно реально втілити. Так ми минули етап «це нереально» в розробці свого концепту. І всього за 2 тижні розробили дипломний проект» – розповідає Роман.

Далі було створено «Travel Cup»: горнятко, яке визначає, чи можна пити рідину, яка в ньому є, чи ні. У горнятку є опції аналізу на рівень солей, кислотність, нітрати, температуру кореляції цих елементів. Ще одна фішка продукту: «Travel Cup» може дезінфікувати рідину. Це корисно, адже визначити вміст біологічних забруднень (бактерій) у рідині – практично нереально. Тому було вирішено знищувати їх за допомогою ультрафіолетової лампи, вмонтованої в кришку. Таким чином вийшло горнятко, яке дозволяє навіть у поході пити не «хімію» від дезінфікуючої таблетки, а чисту воду.

За основу продукту було взяте звичайне термогорнятко. Нижню частину горнятка зробили з кришки термосу, у яку вмонтували мікросхему. Додали туди багато датчиків, які розробив Слава. Вони аналізують воду з допомогою дуже слабенького струму. Таким струмом неможливо скалічити себе, його потужність навіть слабша, аніж статичний струм від «електризованого» одягу. Але його цілком достатньо для аналізу води. Горня також обладнали безпровідною зарядкою та підсвіткою.

Вартість продукту буде складати орієнтовно $50-80. Наразі підприємці аналізують моливості його здешевлення.

Аналогів на ринку, як стверджує Роман, практично нема, а якщо і є – то дуже дорогі. Зараз команда працює над конкретним набором параметрів і зовнішнім виглядом фінальної версії «Travel Cup», далі заплановано вихід на Kickstarter.

Як “пороблено” культурі в Луцьку: про діяльність міського управління культури

Житель Петрикова намагався побити поліцейського киркою (фото)