Адміністрація президента та МЗС не докладатимуть зусиль для висунення Надії Савченко на Нобелівську премію миру

Поділитися

FreeSavchenko«Адміністрація Президента та Міністерство Закордонних Справ України прихильно поставилися до ідеї висунення Надії Савченко на Нобелівську Премію Миру, але ніяких кроків в цьому напрямку робити не будуть, бо, бачите, в Савченко небагато шансів».

Про це повідомив ініціатор висунення Героя України Надії Савченко на Нобелівську премію миру, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергій Пархоменко.

«У відповідь на мою пропозицію з АП надійшло 2 листи. Попри те, що Адміністрація і МЗС  взяли мою пропозицію до уваги та провели ряд консультацій, в другому листі мені написали буквально наступне:

«Підтримуючи в цілому ідею відзначення Героя України Н.Савченко на міжнародному рівні, зазначаємо, що за результатами проведеної зовнішньополітичним відомством роботи з урахуванням аналізу рішень Норвезького Нобелівського комітету попередніх років, а також беручи до уваги низку інших чинників, ймовірність отримання її кандидатурою більшості голосів членів Комітету у разі висунення на номінацію, наразі вбачається невисокою».

Дивно, чому українська сторона навіть не намагалася подати кандидатуру Савченко на розгляд Комітету. США не побоялися висунути на дану номінацію навіть таку неоднозначну особу як Дональд Трамп. Бо там мова іде про  національний інтерес, про імідж США в світі. Імідж України в свою чергу тримається лише на ентузіазмі волонтерів і героїзмі військових», – відзначає Сергій Пархоменко.

На думку політолога, така реакція владних структур говорить про те, що українська влада просто не захотіла докладати зусиль для лобіювання кандидатури Савченко, хоча за умов проведення грамотної інформаційної кампанії шанси української льотчиці значно зросли б.

«Уявляєте, як би реагувала світова спільнота і який би був удар по керівництву Росії, якби зараз судили не просто українську військову, а Нобелівського лауреата? В України зявився б дуже вагомий козир на користь визволення нашої полоненої. Нині ж ми бачимо лише декларативні кроки без конкретних результатів. А в цей момент життя Савченко – під реальною загрозою», – каже експерт.

Втім, Сергій Пархоменко не виключає того, що особисто ані Порошенка, ані Клімкіна не було поінформовано про дану ініціативу. Тому 9 березня політолог подав онлайн-петицію на сайті Президента. Петиція має стати доступною для публічного перегляду протягом 2-х робочих днів. 

11 березня у Тернополі відбудеться концерт всеукраїнського туру “Наш Шевченко” з симфонічним оркестром

«Кадыровцы» «заселфили» свою смерть на Донбассе