«Енергоефективна громада – запорука успішного розвитку міста»

Поділитися

IMG_0252У середу, 9 березня, у Тернополі у Coworking – open office EVOLUTION відбувся круглий стіл на тему «Енергоефективна громада – запорука успішного розвитку міста». Захід провела Громадянська мережа ОПОРА за підтримки проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».
У засіданні круглого столу взяли участь представники громадських організацій, ОСББ, міської ради та Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.
Метою круглого столу було скоординувати дії громадських організацій та влади міста у досягненні спільних цілей у сфері енергоефективності у громаді. А саме:
– щодо допомоги в активізації роботи ОСББ;
– у лобіюванні питання енергоефективності на рівні міської ради;
– у проведенні просвітницької роботи з виробниками та продавцями товарів та послуг у сфері енергоефективності щодо виключення з продажу неефективних пропозицій;
– у залученні мережі бібліотек до проведення інформаційних заходів для населення з питань енергоефективності;
– у залученні ВНЗ для підготовки фахівців у сфері енергоефективності та управління житловим фондом.
«Багато будинків у місті перебуває у незадовільному технічному стані: часто протікають дахи, вікна щільно не зачиняються, замірна арматура несправна. І з цим потрібно щось робити. Отож активні громадяни, які хочуть поліпшити стан свого будинку, створюють ОСББ, щоб зробити комплексну термомодернізацію будівлі. Та це реалізувати дуже важко, адже переконати усіх мешканців у доцільності такої роботи практично не можливо», – зауважив пан Володимир, управитель одного з ОСББ.
Старі звички змінювати дуже складно. У містах і далі неефективно витрачаються великі обсяги енергії. Під час економічної кризи та браку ресурсів місто просто не може собі дозволити не інвестувати в енергоефективність. Однак часто критичною перепоною є недостатність інформації.
Змінювати свідомість та менталітет громадян потрібно ще змалечку. Наприклад, існує багато успішних програм залучення дітей до збереження енергії. Діти в школах і дитсадках дізнаються про переваги енергоефективності. Вони приносять свої знання додому і таким чином сприяють інформуванню населення загалом.
«Незабаром у Тернополі відкриється Ресурсний центр голів ОСББ, де можна буде отримати потрібну інформацію у спеціалістів, а також разом із Громадянською мережею ОПОРА ми будемо проводити тематичні зустрічі та навчальні програми для управителів», – сказав Павло Савечко, завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства.
Андрій Мартишко нагадав присутнім про реалізацію «Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду у Тернополі», у рамках якої 70 % вартості оплачує міська рада, а 30 % – мешканці будинку. Він наголосив, що такі зустрічі будуть проводитись частіше, щоб донести інформацію до якомога більшої кількості громадян та обмінятися досвідом, а також спільними зусиллями зробити Тернопіль енергоефективним та ощадливим містом.
На завершення учасники круглого столу домовилися про співпрацю між громадськими організаціями та міською радою.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Андрій Мартишко
тел.: 096 16 18 223

Марія Музичук отримала другу поразку на чемпіонаті світу з шахів

У Тернополі відбудеться творча зустріч із хірургом, письменником Олексієм Волковим