З 1 серпня українські банки будуть зобов’язані повертати клієнтам кошти, вкрадені шахраями з їх карт Visa

Поділитися

visaЗ 1 серпня платіжна система Visa запровадить в Україні принцип нульової відповідальності для власників її карт. «Такий принцип працює в США дуже давно. Visa вирішила поширити його на весь світ. Якщо шахраї вкрали гроші з картки без сприяння її власника, то людина не несе відповідальності за це. Після проведення розслідування банк повинен буде повернути гроші власнику картки, – розповіла директор з управління ризиками компанії Visa Лариса Макарова. – Ми даємо банкам півроку, щоб підготуватися і впровадити інструменти для цього».

В Україні питання крадіжки грошей з карт стоїть гостро. Минулого року Верховний суд виніс окрему правову позицію, в якій вказав, що банки зобов’язані власним коштом повертати клієнтам гроші, вкрадені з їх карт шахраями, якщо немає доказів, що клієнти самі спровокували крадіжку своїми діями або бездіяльністю. Проте банки часто відмовляють у поверненні коштів через те, що клієнт повідомив про їх крадіжку вже після здійснення неправомірної транзакції.

У Visa вважають таку позицію неправильною. «Клієнт приносить гроші в банк, кладе їх на картку, а банк говорить, що в разі чого він відповідальності не несе. Це неправильно. Банки повинні вдосконалити свої системи безпеки, працювати зі страховими компаніями», – пояснює позицію Visa Лариса Макарова.

До тих банків, які не виконуватимуть цю вимогу, Visa збирається застосовувати заходи впливу. Але які це будуть санкції вона не розголошує.

Тернопільські вареники, вареники, варенички від мами і від сестри – солдатику та й чим швидше

Вадим Денисенко– мішок з лайном