На Тернопільщині хочуть закрити туберкульозну лікарню

Поділитися

0uUZqWthIes12 квітня у селі Плотича Тернопільського району відбулася зустріч громади села із головою Тернопільської обласної ради Віктором Овчаруком, його заступником та новим головним лікарем закладу для хворих на туберкульоз, який розташований у цьому селі. Люди зібралися, щоб обговорити питання закриття лікарні та перетворення її у хоспіс.

Лікарню вирішили змінити на хоспіс депутати Тернопільської обласної ради через недостатню завантаженість, зменшення кількості хворих на туберкульоз та нераціональне використання коштів. Видавати заробітну плату працівникам закладу, коли хворих переводять у смт. Березовиця, влада не бачить сенсу.

Обурення мешканців села викликало не стільки рішення депутатів, скільки те, що ніхто з ними не радився. Адже біля закладу розташована школа, дитячий садок і футбольне поле, де проводяться змагання для дітей та різноманітні святкування. Батьки проти, аби діти бачили людей, котрі знаходяться у передсмертному стані.

Жителі цікавилися у чиновників, чи будуть дотримані санітарні норми, чи відбуватиметься благоустрій парку, чи контактуватимуть діти із хворими, чи буде проведено ремонт закладу і т.д. Голова обласної ради Віктор Овчарук запевнив, що у статуті новоствореного закладу чітко прописані критерії, за якими допускатимуться у хоспіс пацієнти з онкологічними хворобами, які не несуть загрози поширення інфекцій.

MGSBOHryMYgГоловним каменем спотикання на зустрічі стало фінансування. На сьогодні надаються державні субвенції для створення та ремонту хоспісів, яких, до речі, у Тернопільській області поки не відкрили.

“Рівень захворюваності на туберкульоз впав, а після реформування ми залишаємо усіх людей на їхніх робочих місцях. Таким чином, жителі не будуть втрачати заробітні плати”, – додав Віктор Овчарук.

Лікувальний заклад та прилегла територія є комунальною власністю, яка належить Тернопільській обласній раді. Деякі жителі запропонували передати майно на баланс сільської громади. Проте, в. о. сільського голови Плотичі заперечив: “Утримувати лікарню коштує 3 млн. грн. на рік при тому, що бюджет села – 500 тисяч грн. Ми не зможемо фінансувати її”.

Заступник голови обласної ради Любомир Крупа зазначив, що не лише держава, а й громадські організації готові виділяти кошти на заклади цього типу. Він повідомив, що бюджет обласної ради наразі не в змозі покрити ремонт аварійної будівлі та заробітні плати. Це можливо зробити лише завдяки залученню коштів ззовні.

Зрештою, влада та жителі села домовились створити робочу групу, яка працюватиме над змінами в статуті хоспісу і наглядом за відкритістю діяльності його керівництва. Проте, дехто надалі наполягав залишити ту ж саму лікарню. Аудиторія поділилась на дві частини: одні хотіли отримати заклад у розпорядження громади, а інші – погодитись на хоспіс. До кінця зустрічі так і не було досягнуто спільного бачення вирішення проблеми.

Марія Іщенко,

Член всеукраїнської ініціативи “Активна громада”

У Тернопільській філармонії зцілять музикою

У рамках фестивалю «Файне Місто» виступлять переможці «Євробачення» група Lordi