Скандал із Шустером розкручує Юлія Тимошенко?

Поділитися

DSC_5853-860x645Рішення про позбавлення Савіка Шустера права працювати в Україні винесли з порушенням усіх законів та правил. «Призупинення цього рішення – це як припинення вогню. Чи готується влада до нової атаки? Нам точно потрібно готуватися до нової оборони», – заявив сам Савік Шустер, співвласник телеканалу 3S.tv, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Він переконаний, що це лише перший дзвіночок, адже журналісти, зазвичай, страждають першими, коли влада починає втрачати популярність. «Якщо вчасно не відреагувати на ті сигнали, які посилає влада, потім буде пізно», – заявив пан Шустер. Він пояснив, що є доцільність створити громадську організацію, яка б захищала свободу слова – Комітет порятунку свободи слова в Україні. Народний депутат Світлана Заліщук заявила, що міжфракційне об’єднання Євпрооптимісти підтримує створення Комітету.

Валентин Наливайченко, голова ГО «Антикорупційний рух», розповів, що на наступному тижні запланували поїздку до США, де будуть зустрічатися з американськими неурядовими організаціями та обговорювати захист свободи слова. «Мають бути санкційні списки і внесений туди міністр Рева, який дозволив, щоб його орган діяв незаконно та бив по свободі слова. Чиновники, які виконували накази мають також бути у цьому ганебному списку», – переконаний він. Секретар національної спілки журналістів Катерина Котюжинська також додала, що очікують на моніторинговий візит представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуні Міятович. Під час візиту говоритимуть, зокрема, і про захист прав журналістів на вільній частині України. Лідер «Європейської партії України» Микола Катеринчук заявив, що у Європарламенті проведуть дебати за ініціативи Альянсу лібералів демократів по питання свободи слова. «Ми очікуємо на резолюцію Європарламенту, на санкційні списки, якими цим клеркам заборонять в’їзд до ЄС», – зазначив пан Катеринчук. «Треба покарати виконавців злочинного діяння. Чиновники, які приймали рішення мають бути покарані», – також вважає правозахисник Степан Хмара.

Сергій Власенко зауважив, що на телеканалах діє неофіційна заборона на ефіри з особами, які критикують владу, туди не пускають «опозиційну думку». Катерина Кувіта з Автомайдану заначила, що українські телеканали часто відмовляються підіймати ті чи інші теми. Головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик закликала владу не робити ті ж помилки, які робила попередня влада. Вона заявила про прослуховування, читання електронної пошти, пошкодження майна журналістів тощо. Народний депутат Дмитро Добродомов, підкреслив, що вже подали повідомлення про злочин проти студії Шустера – підробку документів, зловживання службовим становищем – до Генпрокуратури, Нацполіції та НАЗК. Він закликав слідкувати за ходом розслідування.

Адвокат Віталій Касько переконаний, що «якщо громадянське суспільство зараз промовчить, то воно буде наступними. Будуть утиски свободи об’єднання та свободи висловлення поглядів, завершуючи тоталітарним режимом». Колишній суддя Конституційного суду Віктор Шишкін зауважив, що громадянське суспільство постійно запізнюється з реакцією. Він закликав реагувати раніше – з першої жертви утисків, а не з топових справ.

На думку Володимира Чепового, президента Української Бізнес Асоціації, тиск на Шустера посилився саме тоді, коли студія разом з бізнесом розробили модель незалежного, особливо від олігархів, фінансування. «Наша боротьба не просто за свободу слова, це боротьба проти корупційної феодальної системи, проти всього того, що все ще опирається, але насправді, дихає на ладан», – заявив Міхеїл Саакашвілі, Голова Одеської обласної державної адміністрації.

На думку колишнього народного депутата Ігоря Фірсова, конфлікт на Донбасі трапився саме тому, що там не було незалежних медіа. «Вони всі були підконтрольні комусь та ангажовані кимось. Це дуже небезпечно – введення під контроль засобів масової інформації. Це створює необ’єктивну, чужу картинку», – вважає пан Фірсов. Боєць АТО Тарас Костанчук запевнив, що для людей, які пройшли війну не допустять «ставити під сумнів свободу слова, а отже і свободу вільного життя в Україні».

Нарешті в Копичинцях поліція розслідує справу про “криваву річку”

0

Тернопіль не розташований в Африці