Green Card – лакмусовий папір очікувань українців

Поділитися
usa3 травня 2016 року Державний департамент США опублікує результати програми розіграшу віз, що дають право на отримання статусу постійного жителя (резидента) США, більше відомої як диверсифікаційна візова лотерея або Green Card. В останні роки кількість громадян України, які заповнили анкети для участі в лотереї, стабільно перевищує 1,2 мільйона. Чим саме приваблює візова програма українців – на ці та інші питання «Галінфо» відповів засновник компанії «Американський візовий центр» Юрій Моша .

Розкажіть докладніше, що таке Green Card, і з якого року проводиться ця лотерея?

Диверсифікаційна візова лотерея, якщо використовувати більш офіційну назву, вперше була організована Держдепартаментом США в 1994 році, саме тоді претенденти вперше могли заповнити анкети. Відповідно, найперший розіграш відбувся 1995 року, а виїхати до Америки перші власники Green Сard змогли вже в 1996-му. Тому першій лотереї було присвоєно назву «DV-1996».

Якщо коротко, виграш у візовій лотереї дозволить отримати постійне місце проживання в США, можливість користуватися багатьма правами громадян Америки, хіба що за винятком права участі у виборах. Але точно – це жити, працювати в США, вільно і без ризику в’їжджати в країну і залишати її, працювати в будь-якій американській компанії і навіть відкрити власний бізнес, а через 5 років – претендувати на громадянство.

А взагалі офіційна мета проведення лотереї – надання в кожному фіскальному році до 50 000 віз для осіб із країн з низьким рівнем імміграції до США. Тому участь у розіграші не беруть, наприклад, Китай, Канада або Мексика. А ось Україна ще з DV-1996 – постійний і активний учасник лотереї.

Чому така кількість українців – понад мільйон – хочуть скористатися Green Card і виїхати до США?

На це є кілька причин. Об’єктивно – з перевагами статусу власника Green Сard навряд чи хтось сперечатиметься, а ось обов’язків він не накладає, та й зусилля для отримання шансу виграти в лотереї – незначні: потрібно просто заповнити анкету восени, отримати код, і чекати оголошення результатів у травні.

Друге – це звиклість українців до трудової міграції. Якщо вірити статистиці, то більше 6 мільйонів українців уже легально або нелегально працюють за кордоном. Так що 1,2 мільйона заявок – це порівняно невелика цифра, якщо поруч поставити обсяги практичної міграції… А тут – такий шанс отримати можливість працювати в США!

Важливий фактор – це тривала модернізація української економіки, політичної та соціальної системи. Зверніть увагу – претендентами на DV-2013 було 1,23 млн, на DV-2014 – 1,26 млн, а на DV-2015 – 1,27 млн українців. Тобто це планомірна тенденція, мало пов’язана з потрясіннями останніх років – війною, посиленням кризи, політичною нестабільністю. Тут швидше справа в загальній недовірі українців до влади, базових соціальних інститутів і невдоволення власним життям, у складності ведення бізнесу, забезпеченні сім’ї гідним прибутком. Таку ситуацію можуть змінити лише глибокі, фундаментальні реформи.

Є ще одна можлива причина такої значної цифри – шахрайство з анкетами, яке властиво не тільки Україні. Цей факт не раз відзначали представники посольства США. А в 2014 році, здається, в Тернополі навіть було відкрито кримінальну справу з приводу такого шахрайства. Утім кількість поданих анкет все одно зростає – отже, або схеми шахраїв ніхто так і не зруйнував, або частка шахрайських анкет не така вже й велика …

Що ж має робити держава, щоб зменшити число українців, охочих виїхати з Green Card до Америки?

Хотів би відразу зазначити, що в бажанні отримати «зелену карту» немає нічого поганого. Навіть «непатріотичним» назвати це складно. Green Card не зобов’язує щасливчиків відмовитися від українського громадянства або назавжди покинути батьківщину. Навпаки – можна успішно робити бізнес на дві країни, інвестувати в українську економіку, допомагати родичам в Україні. Сотні тисяч жителів Франції, Німеччини, Австрії та інших успішних країн щороку грають в американську візову лотерею – тобто це далеко не вирок країні з підвищеним інтересом до еміграції в американському напрямку.

З іншого боку, «зелена карта» в певному сенсі – лакмусовий папір очікувань українців щодо майбутнього у власній державі.

Як складаються долі людей, які емігрували до Америки?

Я знайомий з багатьма українцями, що живуть у Нью-Йорку. На мене вони справляють враження дуже чіпких, працьовитих людей. Тому долі більшості складаються дуже оптимістично. Наприклад, історія українки Любові: вона з 9-го разу виграла у візовій лотереї – гідна поваги напористість. Любов отримала карту в 2008 році, відразу ж знайшла роботу, успішно розвивалася професійно. А ось недавно організувала в США благодійну організацію «Разом», яка допомогла зібрати для України близько 200 тисяч доларів.

А Костянтин, який емігрував з Миколаєва до Нью-Йорку нещодавно, з українського бізнесмена став монтувальником супутникових антен – але навіть це, каже, приносить більше прибутку, ніж його зайнятість в Україні. Проте, на жаль, є й такі, що не можуть знайти себе в новій країні, швидко адаптуватися – зазвичай вони повертаються на батьківщину.

Скільки ж українців вже стало переможцями лотереї Green Card?

Більше як 106 тисяч у період з DV-1996 по DV-2015. Цікаво, що Україна регулярно отримує одну з найбільших квот переможців у порівнянні з іншими країнами. Вона варіювалася від 3154 в DV-1997 до 8035 в DV-2000, але в середньому це в районі 5-6 тис. щороку.

«Конкурентами» України в настільки великих квотах є Нігерія, Гана і Бангладеш. В регіоні СНД досить багато «зелених карт» дістається також жителям Узбекистану і Росії, але все ж менше, ніж українцям.

Чи є які-небудь вікові обмеження в анкеті на участь у візовій лотереї?

Наскільки мені відомо – конкретних, зафіксованих вікових обмежень немає. Але є проста і сувора квота іншого роду. У заявника на момент подачі анкети має бути повна середня або прирівняна до неї освіта. Або ж 2 роки досвіду роботи протягом останніх п’яти років у професії, що вимагає принаймні двох років професійно-технічної підготовки.

Коли будуть відомі результати розіграшу?

У 2016 році публікація повинна відбутися 3-го травня на офіційному сайті https://www.dvlottery.state.gov. Деякий час – щось близько місяця – ці результати ще будуть доступні онлайн, тому якщо не вдалося зайти на сайт і знайти своє ім’я на початку травня – нічого, спробуйте пізніше.

Чи відомі факти корупційних історій, пов’язаних з Green Card?

Як я вже говорив, були шахрайства, зокрема і в Україні, були також збої програми, через які в 2011 році результати анулювалися і перевірялися. Однак про корупцію мені особисто чути не доводилося.

Але шахрайство – це дійсно той факт, на який варто звернути увагу. Єдине місце, де варто заповнювати лотерею, – офіційний сайт Держдепу. Але аферисти закликають людей заповнювати анкети на власних сайтах – і таким чином отримують контроль над особистими даними. Потім самі заповнюють офіційну анкету і можуть контролювати номер підтвердження участі в лотереї. Це дозволяє їм вимагати гроші у переможців, чиї номери вони контролюють. Тому перед участю у візовій лотереї варто ретельно вивчити офіційні правила і не вестися на вигадки шахраїв.

galinfo.com.ua

Суд виправдав українця, який вкрав їжу в магазині в Італії

“Лестер” чемпіон Англії: як творився новий еталон