Кожен 6-й долар від експорту українських послуг приносять програмісти

Поділитися

1343826273В 2015 році було зафіксовано черговий ріст експорту ІТ-послуг. Завдяки українським ІТшникам в Україну надійшло протягом року $2,1 млрд, що складає 17% всього українського експорту послуг, або кожен 6-ий долар – про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ, опублікованому на сайті регулятора.

Насправді обсяги українського ІТ-експорту є вищими, оскільки в статистику НБУ потрапляє лише офіційна частина доходів, отримана українськими аутсорсерами.

За інформацією регулятора, ІТ-аутсорсинг – це єдиний вид експорту послуг, який постійно зростав протягом останніх років. Найбільшу частину експорту цього виду послуг становлять комп’ютерні послуги (79% у 2015 році), переважно – це аутсорсинг розробки програмного забезпечення.

Серед причин бурхливого розвитку сфери НБУ виділив відносну низьку вартість послуг українських ІТ-фахівців. За даними Ukraine Digital News у 2014 році в Україні працювала найбільша кількість ІТ-професіоналів у Європі – 90 тис. осіб, більше тисячі компаній з надання ІТ-послуг. Такі міжнародні гіганти як Aricent, Boeing, Ericsson, Huawei, Oracle, Siemens і Teleperformance обрали Україну для розміщення об’єктів своїх науково-дослідницьких робіт.

У 2014 році в Україні було сформовано 6 ІТ-кластерів у Львові, Одесі, Києві, Харкові, Дніпропетровську та Луцьку – спільнот провідних компаній у галузі інформаційних технологій, які спільно із університетами та міською владою покращують та розвивають ІТ у цих містах.

Водночас НБУ зазначає й фактори, які обмежують розвиток галузі – це, зокрема, недоліки українського законодавства, слабкість деяких секторів системи освіти, низький рівень володіння англійською мовою, повідомляє watcher.com.ua

Патрульні допомогли хлопцю, у якого стався напад епілепсії

У Тернополі шукають кінозірку