Наукові пікніки: нотатки з прес-конференції

Поділитися

received_61655205852028716 травня 2016 року в «Козі» відбулась прес – конференція для журналістів, що активно підтримують розвиток науки у м.Тернопіль.
received_1010012559053607Захід організували координатори Наукових Пікніків у м. Тернопіль Христина Білінська та Михайло Сиротюк, Ігор Чорний – начальний відділу сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації, Василь Марчук, Олег Ковальчук, Павло Романишин,Ольга Іванівна Спільниченко, Тетяна Нападій, Олег Назаревич, Тарас Назаревич, Павло Романишин.
Христина Білінська розповіла: «На нашому науковому пікніку буде понад 500 різнопланових експериментів з хімії, фізики, біології. Загалом прийме участь понад 35 команд: школярі, студенти, аспіранти, вчителі, кандидати наук, доктори наук з міста Тернополя, району, області, та України. Для прикладу приїжджають представники Чернівецького національного універститету– кваліфіковані хіміки, які будуть демонструвати дуже видовищні експерименти.
Також очікуємо творчу студію «crazy lab» з м.Бердичів, які організовують масові наукові показові шоу для наймолодших по всій Україні.
Досліди будуть абсолютно різнобічними, критеріїв рейтингу немає, бо діти та дорослі будуть мати змогу обирати за інтересами для себе та найцікавіше. Буде великий експериментальний басейн з водою по якій можна бігати, світлові мікроскопи, телескопи зі спеціальними фільтрами, в які можна буде побачити плями на сонці. Не всі в житті мали нагоду зазирнути в телескоп, тут Тернополяни та гості міста матимуть таку нагоду.
received_616552261853600Цьогоріч наукові пікніки будуть відкриватись величезним неймовірним вибухом.
Ми в найближчому майбутньому плануємо створити клуб молодого винахідника в Тернополі, для цього ми переймали досвід у Центрі Коперника м.Варшава. Загалом хочу наголосити, що прийшовши на науковий пікнік, ви точно будете здивовані та захопленні тими чи іншими явищами науки. Ви зможете доторкнутися до цікавої, видовищної, вражаючої істинної наукової пригоди.
received_616552315186928Запрошуємо усіх на Науковий пікнік в Тернополі який відбудеться 22 травня (неділя) на Театральному майдані з 12 по 18 год.»
Також на прес – конференції учень 11 класу с. Малий Ходачків Романишин Павло презентував трансформатор Тесла та джерело високої постійної напруги, зроблені власноруч.
Тарас Назаревич, учень 5 – го класу 22-ї школи, гуртківець гуртків авіа-моделювання(кер. Володимир Наконечний) та радіо-конструювання(кер. Роман Гребень) станції юних техніків. received_1008250955926925Хлопчина разом з вчителем сконструював машинку на інфрачервоному керуванні на базі платформи “Arduino”, що має спеціальні датчики, які гальмуть її при наближенні до перешкоди. Також вона на місці розвертається на 360 градусів. Роботи більшого розміру з такою конструкцією могли б вирішувати чимало завдань у зоні АТО та зберегти багато життів.
Цьогоріч участь у пікніках візьме один з найдосвідченіших фізиків Тернопілля Табачук Микола Миколайович, якому 75 років і він досі викладає фізику в селах Домаморочі та Ігровиця.
Координатор з м.Бердичіва Любов Трибун розповіла: «Цікава програма спеціально для « IV Наукових пікніків» у місті Тернополі від двох божевільних професорок з «Crazy Lab» (м. Бердичів). У програмі: досліди з рідким азотом, сухим льодом та полімерами, ультрамарин та лампочка з соціального підприємства «Імперія свята». Разом із глядачами ми створимо справжню атмосферу шаленства та божевілля. Вибухи, дим, туман і… багато цікавого. Вони доведуть, ВАМ що НАУКА – ВЕСЕЛО! Проведемо разом досліди? Ви маєте це побачити на власні очі!»
Василь Мартюк, директор БФ «Агрохолдингу «МРІЯ», зазначив:
«Ми підтримуємо даний проект уже вдруге. Минулого року теж долучались до реалізації заходу. Чому Компанія «МРІЯ» підтримує цей напрямок: перш за все, ми переконані – щоб розвивалося та рухалося вперед суспільство, і наша Україна займала передові позиції, потрібно, щоб в державі розвивалася наука. Ми як Компанія також у себе, у своїй сфері діяльності намагаємося її підтримувати. Скажімо, у нас є дослідні поля, на яких ми експериментуємо з різними добривами та насінням. Ми також підтримуємо робототехніку. Минулого року ми придбали необхідні елементи для конструювання дрона, який виконує завдання у зоні АТО. Цього року придбали для себе дрон, який використовуємо у дослідах, при нагляді за нашими полями і аналізуємо ситуацію, що на них відбувається, щоб краще визначити що і де, в якій ділянці внести, яке добриво, щоб утримати кращий результат. Тому наука дуже важлива у тому плані, щоб розвивати, просувати нашу державу як передову, наукову. В нас для цього є всі необхідні ресурси – наукові спеціалісти, фахівці, які можуть працювати в цьому напрямку»

Голова ТОО ВМГО
«Молодіжний центр
працевлаштування» Христина Білінська

Права членів сімей військовослужбовців: що робити у випадку їх порушення

Цікаві факти про українські вишиванки