Як пара бузьків на гнізді, в селі Тязів, висиджує пташенят

Поділитися

Лелеки — моногамні птахи, живуть парами. Зимують вони в Африці (на південь від Сахари) та в Азії (Індія, Пакистан, Індокитай тощо). Додому повертаються: у кінці березня — на початку квітня.

Отже, ми вирішили встановити камеру спостереження і прослідкувати за життям цих птахів.
Пара лелек часто роками гніздиться на одному і тому ж місці, тому ми встановили камеру над старим гніздом у с. Тязів, що на Івано-Франківщині. Гніздо збудовано з гілок дерев на лінії ЛЕП. Міцні і довгі гілки лягли в основу, менші накладені згори, важить гніздо до 500 кг і досягає 2 метрів у діаметрі. З роками гніздо надбудовується і суттєво збільшується розмірами.

Третього квітня прилетів самець. Ми назвали його Піньо. Першим ділом бузьок почав приводити до ладу гніздо після зими, розширювати та укріпляти його новими гілками, вистилав мохом та соломою. На наступний день прилетіла його подруга – Кася. Влаштувавшись у гнізді самиця почала відкладати яйця. Перше яйце з’явилося вже 7 квітня і на 17 квітня їх стало у гнізді 4. Зазвичай самка може відкласти аж до 6 яєць. Яйце чисто біле, близько 300 грамів вагою.

Тепер спостерігаємо , як Кася і Піньо по черзі висиджують яйця і очікуємо появлення пташенят..

Леле́ка білий (лат. Ciconia ciconia, у народі: чорногуз, бусол, бусел, бусько, бузько, бусьок, бузьок, боцюн, боцян, гайстер) — птах родини лелекових, ряду лелекоподібних. Довжина тіла приблизно 120 см, а висота сягає близько 1 метру. Вага дорослого птаха до 5 кг. Пір’я біле, махові та покривні пера – чорні. У молодих птахів замість чорного пір’я – темно-буре. Довга шия. Ноги теж довгі, червоні, пристосовані до ходіння по мілководдю. У молодих лелек ноги коричнувато-чорні. Довгий, загострений дзьоб, у дорослих птахів червоний, у молодих – коричнувато-бурий. Дуже гострий зір, що дозволяє помітити у водоростях або траві навіть найкрихітнішу здобич. Райдужна оболонка ока червона. У польоті ноги та шия витягнуті, на відміну від чапель, у яких шия зігнута. Тривалість життя лелек – до 10 років.

Псевдопрацівник банку знайшов чергову жертву у Тернополі

Літак МіГ-27 індійських військово-повітряних сил впав на житловий будинок в районі міста Джодхпур на заході країни