Джерело Святої Анни в Онишківцях: як місце випасу худоби повернуло собі статус святині

Поділитися

YzdAo6cdyN0«Що ж ви гріховного зробили, що в таку спеку добираєтеся до джерела Святої Анни пішки?» – з хитрою посмішкою питає водій буса.

Він підібрав нас на півшляху до селища Онишківці. Мабуть, на розпеченій Сонцем дорозі, двоє втомлених мандрівників виглядали зовсім жалюгідно. Ми збиралися подолати шлях з Кременця до села пішки, але можливість швидко доїхати до джерела з прохолодною водою змусила переглянути плани і залізти в задушливий мікроавтобус.

Територіально Онишківці знаходяться в Ровенській області, хоча у більшості асоціюються з Кременеччиною. Це пояснюється тим, що селище гармонійно вписується у доволі популярний маршрут релігійними місцями півночі Тернопілля: Почаїв – Кременець – Божа гора – Джерело Святої Анни.

mDoL6jUb_psДорога з Кременця до Онишківців пролягає через макове поле. Величезні червоні килими із різнокольоровими квітковими вкрапленнями заставляють людей зупинятися, щоб сфотографуватися або просто зафіксувати в пам’яті фантастичний краєвид.

«Погляньте, скільки сьогодні людей в Онишківці їдуть – сказав водій, киваючи на десятки машин, які ліниво тягнулися одна за одною попереду нас, – а при Совєтах там хіба тільки селяни худобу випасали».

При радянській владі паломництво, м’яко кажучи, не заохочувалося, а саме джерело було завалене бетонними плитами.

puCzpjWbYK8«Та хіба є сенс забороняти релігію на Західній Україні?» – риторично питає водій.

Погоджуємося, сенсу немає.

Не дивлячись на подібні наліпки, дрес код тут доволі умовний

Територія святині тільки підтвердила слова водія, ім’я якого залишилося для нас таємницею. Величезна кількість людей метушиться біля прилавків з церковною атрибутикою, занурюється з головою у крижану воду джерела, терпляче вистоює довгу чергу заради можливості торкнутися ікони. Все навколо дуже чисте, дороге, блискуче.

R7ZyJ4QeL5QДжерело Святої Анни – популярне місце як серед паломників, так і серед туристів

Ціни високі – за довгу сорочку для занурення у цілющу воду джерела просять від 140 гривень

Вода, як і обіцяли, виявилася крижаною. Але залишити Онишківці без занурення у цілюще джерело було б неправильно.

Зверху за людьми, що весело занурювалися у джерело, по-батьківськи тепло спостерігав священник

Крижана вода додала бадьорості. Її ми потребували якнайбільше. Адже попереду нас очікувало близько 15-ти кілометрів пішої прогулянки додому по залитій Сонцем дорозі.

FYENNLixKUU

artur-makeev.livejournal.com

На залозецькому спиртзаводі працівники не бажають працювати під керівництвом “неадекватної” людини

З 26 по 28 липня мешканцям Кременця рекомендують зробити запас води