Пожежонебезпечний період наступив на Тернопільщині

Поділитися

З настанням сухої погоди на території нашого краю різко збільшилася ймовірність виникнення пожеж . Саме тому Державна екологічна інспекція у Тернопільській області посилено контролює виконання вимог чинного природоохоронного законодавства , у зв’язку з загостренням пожежонебезпечної ситуації і звертається до усіх громадян із закликом бути вкрай обережними у поводженні з вогнем та не шкодити довкіллю і здоров’ю людей!
Хоча б один необдуманий чи безвідповідальний вчинок під час розведення вогню може нести величезну небезпеку для довкілля. Пожежі завдають неабиякої шкоди навколишньому природному середовищу, створюють загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і самих людей зокрема, та можуть призвести до некерованих надзвичайних ситуацій. Як правило, причинами великих пожеж, що нищать зелені насадження та охоплюють значні площі, стають необережність громадян при поводженні з вогнем, зумисне спалення сухої трави, не загашені багаття у лісі та дитячі пустощі з вогнем. При спалюванні трави на присадибних ділянках, територіях та угіддях виникає загроза перекидання вогню на прилеглі території .
Варто також зазначити, що під час згорання однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, вуглекислий газ, окис азоту, важкі метали, які осідають згодом у легенях.
Окрім цього, полум’я знищує різних комах, потомство тварин, рослини, мікроорганізми, живі бактерії, які утворюють родючий шар землі. В результаті чого значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель, руйнується екосистема поля.
Відповідно до ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ» забороняється випалювання сухої рослинності чи її залишків. Статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., на посадових осіб – від 850 до 1190 грн. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (парки і сквери) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн. Також за фактом порушення вимог пожежної безпеки може бути порушена кримінальна справа за ч.1 ст. 270 Кримінального Кодексу України.
Контроль за недопущенням несанкціонованого випалювання сухої рослинності або її залишків – одне із завдань Державної екологічної інспекцією в Тернопільській області. З метою недопущення подібних порушень та притягнення винних до відповідальності держінспектори з охорони навколишнього природного середовища області проводять рейдові перевірки, під час яких зокрема проводиться і роз’яснювальна робота з населенням.
Варто пам’ятати, що неконтрольоване горіння сухої рослинності часто призводить до пожеж, які можуть досягнути рівня надзвичайної ситуації, тому у випадку виявлення Вами фактів спалювання рослинності чи її залишків екологічна інспекція просить повідомити про це за телефоном гарячої лінії 067 37-08-730.
Оперативне реагування є запорукою того, що порушник буде вчасно притягнутий до відповідальності згідно чинного законодавства.

Барна і Надал розкошеляться на 800 тисяч гривень для дітей?

П’яні батьки виставили з квартири 4-х річну дитину опівночі