Заява Народного Руху України з приводу резолюції щодо встановлення 11 липня Національним днем пам’яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами

Поділитися

Заява Народного Руху України з приводу ухвали Сенатом Республіки Польща резолюції щодо встановлення 11 липня Національним днем пам’яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої».

Народний Рух України розцінює ухвалення резолюції Сенатом Республіки Польща щодо встановлення 11 липня Національним днем пам’яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої» як недружній, недобросусідський акт щодо України. Причому це зроблено у час, коли наша держава веде війну проти російських окупантів на Донбасі і захищає Європу, в тому числі і Польщу, від російської агресії.
Так, українсько-польські стосунки не завжди були бездоганними. Протягом усієї історії наших взаємин були сторінки, які є предметом гордощів обох народів. Є і складні, і навіть драматичні. Але серед поляків і серед українців завжди знаходилися мудрі мужі, які відчуваючи відповідальність за майбутнє, переступали кривди і кров, оновлювали довіру і співпрацю та вибудовували наші взаємини для спільного блага, пам’ятаючи, що коли гору брали претензії одне до одного, то на радість нашим спільним ворогам від цього страждали і поляки, і українці.
До таких подій відноситься і спровокована КДБ Волинська трагедія, у якій Україна має власний рахунок жертв і також може звинувачувати польську Армію Крайову у вчиненні у 1943-1944 роках геноциду щодо мирного українського населення Волині. Але ми розуміємо, що це шлях до розпалювання ворожнечі між нашими народам, яким залюбки скористаються наші вороги, як це було вже не раз.
Тому Народний Рух України звертається до польських державних мужів зробити усе можливе, аби не розпалювати ворожнечу між нашими народами перед загрозою воєнної агресії путінської Росії, бути виваженими і мудрими у прийнятті важливих рішень, що стосуються українсько-польських взаємин, будувати наше майбутнє на принципах добросусідства, взаємоповаги і взаємодопомоги.
Голова Народного Руху України Василь Куйбіда
8.07.2016р.

У Тернополі загинув 53-річний водій “Жигулів”

Не ті тепер пішли злодії у Тернополі: сміх і сором