Боротьба за збереження яблунівського санаторію продовжується

Поділитися

Процес ліквідації Яблунівського обласного комунального дитячого протитуберкульозного санаторію триває.

Керівник управління охорони здоров’я видав накази “Про скорочення ліжок в обласних закладах охорони здоров’я санаторного типу” та “Про скорочення ліжок у Яблунівському обласному комунального дитячого протитуберкульозного санаторію”. Згідно з ними школа має бути закрита, а кількість ліжок скорочена до 50! За таких умов цей лікувальний заклад існувати не може. Тож його ліквідують. Така ж ситуація з Бережанським та Кременецьким санаторіями.У разі ліквідації працівники залишаться без засобів для існування, а діти нашої області без належного лікування.Трудові колективи та багато небайдужих громадян готові боротися за збереження санаторію.

21 жовтня працівники санаторію спільно з активістами “Правого сектору” завітали в ОДА на зустріч з керівником Управління охорони здоров’я – Богайчуком В.Г. Попри те, що про зустріч було попередньо домовлено, керівника не було на робочому місці. З громадськістю спілкувалися заступник Богайчука – Чайківська О.З, головний лікар СТМО “Педіатрія” Рудик В.Д та Голяк М.В. Вислухавши претензії людей, заступник керівника відповіла, що в країні йде війна і треба грошей на армію, тому доводиться закривати санаторії. Однак тоді виникає запитання: «Для чого нашим бійцям воювати, якщо ми вбиваємо наших дітей самі?». Адже в Україні епідемія туберкульозу. Щорічно від цього захворювання помирає 100 000 особі з них 10% діти.

Та ще б якби усі гроші з цієї “економії” дійсно йшли на розбудову армії – то ми б давно виграли війну. Добре відомо, що в системі внутрішньої окупації кошти українців йдуть у кишені чиновників та олігархів! І справа геть не в економії коштів! Працівники мають припущення, що прекрасну територію санаторію хочуть привласнити кілька чиновників, які приїжджали кілька разів і оглядали маєток. І після цих візитів тиск на санаторій збільшувався.

Іншим аргументом було те, що немає хворих дітей для лікування у цьому санаторії. Проте через кілька реплік Голяк М.В. заявила, що в Тернопільській області є близько 1000 дітей, що потребують оздоровлення у даному закладі.
Трудовий колектив санаторію написав заяву, де висловив свою вимогу: скасувати накази про закриття школи і скорочування ліжок! Заступник керівника пообіцяла якнайшвидше донести цю інформацію до Богайчука В.Г. і повідомити відповідь.

Рішення щодо ліквідації школи і скорочення прийматимуть на сесії обласної ради 28-го жовтня. «Правий сектор» разом з трудовим колективом обов’язково буде продовжувати боротьбу за санаторій.

Про довоєнних бідних та заможніх тернополян

Перший всеукраїнський форум “КіноХвиля” відбудеться у Тернополі