Тернопільска обласна рада: чому депутати порушують закон та ігнорують виборців

Поділитися

Тернопільська обласна рада: чому депутати порушують закон та ігнорують виборців

60 депутатів Тернопільської облради порушили закон. Вони не оприлюднили інформації про свої громадські приймальні. Депутати із фракції “Громадянська позиція” єдині, хто не ігнорує своїх виборців. Жоден із депутатів ВО “Свобода” не веде прийому громадян.

Відповідно до п. 5, ст. 10 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат зобов’язаний визначити й оприлюднити дні, години та місце прийому виборців та вести регулярний (не рідше одного разу на місяць) прийом громадян та розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

pryom2Проте на сайті Тернопільської обласної ради в розділі “Громадські приймальні депутатів” оприлюднено інформацію про приймальні лише чотирьох депутатів, представників фракції Тернопільської обласної організації політичної партії “Громадянська позиція”.

Рух ЧЕСНО подав інформаційний запит в обласну раду з проханням надати інформацію про громадські приймальні, проте у відповіді вказані контакти приймалень лише 23 із 64 депутатів. Дивно, що всі 13 депутатів із фракції ВО “Свобода” проігнорували права виборців, адже депутат обласної ради зобов’язаний вести регулярний особистий прийом громадян. Інформація про дні, години та місце прийому повинна бути публічною. Ті депутати, які не ведуть прийому виборців, порушують закон.

 Питання приймалень депутатів обласної ради воно дуже складне. По-перше, не всі депутати обрані з округів, тобто в обласній раді є округи які не мають свого представника-депутата. Наприклад, я відповідаю за 2 округи, скажіть, як я там зроблю приймальню і де, та хто мене з цим підтримає? Тому ми прийняли таке рішення дати свої публічні координати: телефон, електронну пошту. Також у нас є депутатська кімната в обл раді, де ми можемо призначити час з людиною, яка хоче зустрітись і поговорити, – коментує депутат від фракції ВО “Свобода” Олександр Башта.

Башта додає:

 Ви розумієте, є одна нісенітниця: вимагають від людини роботи, за яку не платять. Коли людина стає депутатом, вона мусить мати якісь фінансові можливості для своєї роботи. А на громадських засадах я можу сказати: “Ну вибачте, я не зміг”, як в анекдоті, звичайно я цього не скажу, але питання депутатських приймалень як приміщень воно поки що висить у повітрі і не буде вирішено. Депутат не може створити кімнату, бо це гроші. Навіть, якщо він домовиться десь, скажемо, у сільському клубі, треба час призначити, донести до виборця, щоб він це знав. А як до нього донести?

Координаторка регіональної мережі руху ЧЕСНО Ірина Федорів наголошує, що питання з приймальнями – одне з найлегших, які протягом року мали б вирішити депутати.

 На це не потрібні гроші. Треба просто домовитися за приміщення комунальних установ, селищних, районних, міських рад, щоб у певні години хоча б раз на місяць давали можливість депутатам приймати виборців. Якщо за рік депутати не вирішили таке просте питання за наявності комунального ресурсу, яким чином вони збираються вирішувати більш серйозні питання, які вимагають, наприклад, залучення інвестицій?

Зазначимо, що тернополянам з депутатами міської ради комунікувати значно простіше, адже на сайті ради є інформація про всі громадські приймальні, номери телефонів і електронні пошти обранців. З 42 депутатів практично всі регулярно ведуть прийом.

Нагадуємо, Громадський рух ЧЕСНО допомагає виборцям знайти своїх депутатів. Саме для цього було створено онлайн-карту, на якій нанесено адреси депутатських приймалень та графік їхньої роботи. Контакти депутатів місцевих рад Тернополя можна знайти на сайті ЧЕСНО.

Координатор Громадського руху ЧЕСНО у Тернополі Ковальчук Юлія

Обрано нове керівництво благодійного фонду братів Лепких

Патрульні виявили молодика з пістолетом