Як у парку “Топільче” рибаки ловлять заражених солітером лящів

Поділитися

Активісти громадської організації “Скеля” побачили в тернопільському парку “Топільче” безвідповідальних рибалок, які ловили хвору рибу.Хлопці застерегли рибаків, що вживати таку рибу небезпечно, проте…
Якщо при обробленні риби ви побачили в ній стрічкового хробака, то краще її відразу викинути. Адже цей паразит відкладає свої личинки в м’ясо, тому ви ризикуєте заразитися, навіть якщо вирішите добре її почистити і тільки після цього з’їсти. Звичайно, багато хто говорить про те, що термообробка знезаражує м’ясо, і воно стає придатним для їжі, головне – його добре проварити або посмажити. Але кожен повинен вирішувати для себе, чи зможе він їсти його з личинками паразитів. До речі, заражене м’ясо відрізняється від звичайного, воно не так смачно і менш поживно.
Солітер в рибі. Найчастіше солітер в рибі зустрічається в прісних водоймах. Найбільш схильні до зараження коропові: лящ, плотва, вобла, краснопірка. З кишечника риби, куди він потрапляє разом з їжею, паразит переміщається в черевну порожнину, де і розростається. Іноді зустрічаються екземпляри, які виростають більше метра в довжину. Вони здавлюють всі внутрішні органи риби до тих пір, поки ті не атрофуються повністю. Коли черв’як стає занадто великим, боки риби лопаються, і збудник захворювання потрапляє у воду. Якщо ви любите риболовлю, то зможете визначити, чи є солітер в рибі, ще до того, як зловите її. Заражені екземпляри завжди будуть плавати на поверхні води. Це відбувається через те, що хробак, що оселився всередині риби, порушує роботу плавального міхура, і риба просто не може опуститися на дно. Не варто радіти легкої здобичі і ловити ослаблених тварин, які плавають практично на поверхні води.
Як виглядає солітер в рибі. Особливу небезпеку солітер в рибі представляє в тому випадку, якщо вона не піддається термічній обробці. Наприклад, соління або холодне копчення ніяк не зашкодять личинкам паразита і людина, яка вжила таке м’ясо в їжу, швидше за все, заразиться. Багатьох людей, які ловлять рибу для подальшого перепродажу, не збентежить солітер в рибі. Вони просто почистять її та посолять звичним чином. Так, заражена особина може потрапити до вас на стіл, якщо ви любите купувати солону або копчену рибу на ринку у незнайомих продавців.
Якщо ж ви купуєте сирих неочищених особин або ходите на риболовлю самі, то у вас більше шансів побачити своїми очима, як виглядає солітер в рибі. При обробленні черева ви помітите довгого білого стрічкового хробака – це і є описуваний паразит. Незважаючи на те, що м’ясо після термообробки можна їсти, не всі зважаться на цей крок після побаченого. Адже зараження стрічковим черв’яком призводить до втраті апетиту, болів в області живота, нудоти, слабкості, кишкових розладів, безсоння. Це захворювання може завдати величезної шкоди здоров’ю людини: черв’як не просто селиться в кишечнику, його личинки можуть вразити легені, м’язи, печінка і навіть мозок. Якщо ви побачили в череві обробляють ляща чи коропа щось підозріле, то краще відкладіть знахідку і подивіться, як виглядає солітер в рибі. Фото, розміщені в цій статті, допоможуть вам зрозуміти, що саме ви знайшли. Тільки після того, як ви зрозумієте, з яким паразитом маєте справу, можна вирішувати подальшу долю риби. Але в кожному разі не забувайте про те, що тільки якісна термообробка здатна вбити личинок паразита.

Водій маршрутки №25 у Тернополі шокує

У Збаражі відбувся міжнародний турнір з вільної боротьби