Активісти в Тернополі вимагають розкриття справи щодо розкрадання коштів, виділених на реабілітацію бійців АТО

Поділитися

14274323_1851959188360830_838896351_oВлітку 2016 року активісти всеукраїнської мережі «Вільні Люди» в Тернополі виявили обставини, що свідчать про розкрадання коштів, призначених для психологічної реабілітації бійців АТО. Йдеться про 450 тис. грн., виділених в грудні 2015 року в результаті здійснення тендеру по держзакупівлі, які імовірно привласнила директор медичного центру «Віасан» Малярик Надія. Незважаючи на неодноразові звернення активістів, поліція протягом місяця так і не розпочала провадження щодо даних обставин. Проте 12 жовтня цього року прокуратурою Тернопільської області було відкрите кримінальне провадження у цій справі за статтею 364 ч.2 КК України. В ході перевірки було виявлено, що чоловіком директорки «Віасану» є заступник начальника Управління Служби безпеки України в Тернопільській області Малярик Ігор. Зважаючи на даний факт та бездіяльність поліції, активісти вбачають в цьому ознаки втручання Малярика І. В. та його тиск з використанням службового становища на посадових осіб ГУНП в Тернопільській області. Крім цього сама директорка медцентру Малярик Н. Б. чинить перешкоди органам досудового слідства у розкритті злочину. Зокрема, згідно даних реєстру юридичних осіб вбачається перереєстрація ТОВ «Віасан» на громадян Узбекистану.

15182587_1851959198360829_2099734489_oУ зв’язку з цим активісти мережі «Вільні Люди», ВО «Автомайдан», «Правого сектору», «Молодіжного Націоналістичного Конгресу», УНСО 23 листопада 2016 року провели в м. Тернопіль акцію з метою публічного розголосу даної справи задля її швидшого розкриття та з вимогою провести службове розслідування щодо Малярика І. В.

15145227_1851959191694163_1766787910_oВимоги активістів:

1. Прокуратурі Тернопільської області у максимально короткі строки завершити досудове розслідування щодо директорки «Віасан» Малярик Надії Богданівни та направити в суд справу з обвинувальним актом.

2. Голові Служби безпеки України Грицаку Василю Сергійовичу провести службове розслідування щодо ознак здійснення корупційних діянь заступника начальника Управління Служби безпеки України в Тернопільській області Малярика Ігора Володимировича.

3. На час проведення зазначеного службового розслідування відсторонити Малярика Ігора Володимировича від виконання службових обов’язків.

«Сьогодні ми з активістами зібралися біля медцентру «Віасан», щоб показати тернополянам підприємство, яке підозрюється у привласненні 450 тис. грн. Ці кошти мали бути витрачені на допомогу військовим, які отримали психологічні травми у зоні проведення АТО. Власники даної фірми вирішили нажитися на державних коштах в той час, коли багато наших друзів, волонтерів на добровільних засадах займаються наданням психологічної допомоги, сотні тернополян воюють, тисячі допомагають військовим.

Більше того ця фірма є непересічною, оскільки її власниками є дружина та син Ігоря Малярика – офіцера СБУ. Нам не вкладається в голову той факт, що коли більшість співробітників обласного управління СБУ є учасниками бойових дій, дружина одного з керівників служби підозрюється у розкраданні коштів військових. Для нас ця справа є індикатором того, чи здатна нова команда прокуратури в Тернополі опиратися корупційній системі, які вибудовувалася в Україні роками», – зазначив співкоординатор мережі «Вільні Люди» Іван Ковалик.

15224759_1851959181694164_1719858810_oДеталі та звернення активістів у додатку.

Додаток

Голові Служби Безпеки України

Грицаку В. С.

Ми, Всеукраїнська громадська організація «Вільні люди», відповідно до статутних завдань здійснюємо діяльність щодо допомоги армії України, боротьби з проявами сепаратизму та корупційної діяльності посадових осіб.

Влітку 2016 року, в ході моніторингу проведення закупівель товарів і послуг за кошти Державного бюджету України, активістами було виявлено наступне:

18.12.2015 року в результаті здійснення тендеру по державній закупівлі послуг з психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції в Україні між Державною службою України в справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (уповноважена особа – заступник директора департаменту Грицунь Наталія Валеріївна) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Віасан» (уповноважена особа – директор ТОВ «Віасан» Малярик Надія Богданівна) укладено договір №11 на загальну суму 450000 грн., відповідно до якого ТОВ «Віасан» зобов’язується реалізувати заходи з психологічної реабілітації для постраждалих учасників антитерористичної операції в кількості 100 чоловік протягом 2015 року.

Згідно вказаного договору, курс реабілітації повинен складати не менше 40 годин на одну особу протягом не менше 14 календарних днів. При цьому строк дії договору було з 18.12.2015 року по 31.12.2015 року. За таких обставин, враховуючи значну кількість осіб, щодо яких ТОВ «Віасан» було зобов’язане здійснити психологічну реабілітацію та надзвичайно короткий термін, що було відведено на здійснення зазначеної реабілітації, у нас виникла підозра у вчиненні директором ТОВ «Віасан» шахрайських дій, пов’язаних із зловживанням службовим становищем, з метою незаконного заволодіння державними коштами.

З метою здійснення перевірки по вищевказаному факту, на початку осені 2016 року ми звернулись із заявою про наявність в діях посадових осіб ТОВ «Віасан» ознак вчинення кримінального правопорушення до Головного управління національної поліції в Тернопільській області.

Після цього, на протязі більше місяця ГУНП в Тернопільській області жодного процесуального рішення по цій справі прийнято не було.

12.10.2016 року, після наших неодноразових звернень, посадовими особами Прокуратури Тернопільської області було витребувано матеріали перевірки та внесено відомості до ЄРДР за фактом зловживання посадовими особами ТОВ «Віасан» службовим становищем за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України та зареєстровано кримінальне провадження №42016210000000131.

В процесі перевірки було встановлено ту обставину, що директор ТОВ «Віасан» Малярик Надія Богданівна є близьким родичем (дружиною) заступника начальника Служби безпеки України в Тернопільській області Малярика Ігора Володимировича.

Крім цього, співзасновником та фактичним власником ТОВ «Віасан» є син Малярик Надії Богданівни та Малярика Ігора Володимировича – Малярик Роман Ігорович.

Таким чином, зважаючи на наявність близьких сімейних відносин у сім’ї Маляриків, у бездіяльності ГУНП в Тернопільській області ми вбачаємо ознаки втручання в проведення перевірки Малярика Ігора Володимировича та його тиск з використанням службового становища на посадових осіб ГУНП в Тернопільській області.

Про наведене свідчить також процесуальна поведінка Малярик Надії Богданівни.

Так, остання чинила перешкоди органам досудового слідства у розкритті злочину, зокрема відмовлялась давати пояснення по суті справи, надавати на вимогу слідчого письмові матеріали стосовно проведення психологічної реабілітації ветеранів антитерористичної операції.

Крім цього, після відкриття стосовно Малярик Надії Богданівни кримінального провадження, з даних реєстру юридичних осіб вбачається переоформлення ТОВ «Віасан» у ТОВ «СОМЕР ЛТД» із зміною юридичної адреси, засновників та керуючої особи. В таких діях по переоформленні ТОВ «Віасан» ми вбачаємо спробу унеможливлення стягнення незаконно набутих державних коштів у випадку постановлення обвинувального вироку по цій справі.

Таким чином, враховуючи наведене ми, Всеукраїнська громадська організація «Вільні люди»,

ПРОСИМО:

1. Провести службове розслідування щодо ознак здійснення корупційних діянь заступника начальника Служби безпеки України в Тернопільській області Малярика Ігора Володимировича.

2. На час проведення зазначеного службового розслідування відсторонити Малярика Ігора Володимировича від виконання службових обов’язків.

Чиновники Тернопільської облдержадміністрації шокували громадськість

Тернопіль із висоти пташиного польоту: аерозйомка гідропарку “Топільче”