День української писемності та мови у Тернополі

Поділитися

9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для кожного українця свято – День української писемності та мови. Традиційно у цей день у Тернопільському технічному ліцеї проходять різноманітні заходи.
thumb_427032_news_mЦього року День української писемності розпочався Всеукраїнським диктантом єдності, у якому взяли участь як учні, так і педагоги. В актовій залі вчитель української мови та літератури Кунцьо Надія Степанівна провела пізнавальну годину “Слово наше рідне – слово українське”, на якій ліцеїсти почули факти про становлення української мови, вшанували пам’ять преподобного Нестора-Літописця, на пергаментах якого наше слово набирало сили. Українська мова шліфувалася у творах Григорія Сковороди, поглиблювалась під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка, удосконалювалася пізніше Іваном Нечуєм-Левицьким, ПанасомМирним, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями. На перервах учні мали можливість позмагатись у мовознавчій вікторині та переглянути у ліцейній бібліотеці виставку словників української мови. Завершився день І етапом Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика. Панас Мирний казав: «Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складаєі своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування». Дбаймо всі разом про рідну мову! Збережімо її, як одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу!

***

thumb_426710_news_mВиникнення письма має надзвичайне значення в історії народу.Саме письмо є одним із найістотніших знарядь культури,яке розширює функціонування мови. А мовою людина формує свої думки та уявлення про світ.Тому так важливо берегти і плекати рідне слово.

Це розумів великий український меценат Петро Яцик,який започаткував щорічний конкурс з української мови,у якому беруть участь не лише школярі України,а й українські діти всього світу.Саме такими позитивними діями ми можемо підтримати рідну мову.Тому уже стало традицією у ТЗОШ №18 9 листопада проводити I етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.Такий мовний турнір не лише ревізія знань,а й своєрідна перевірка патріотичних настроїв тих, хто завтра стане повноправним громадянином незалежної України.А поціновувачів рідного слова у ТЗОШ №18 є багато,тому таким популярним є конкурс серед школярів

У Тернополі безпрецедентна цілодобова акція протесту

Теребовлю відзначили номінацією як таку, що має значний туристичний потенціал