Науковці привітали Грушевського з ювілеєм

Поділитися

grushevskyyУ вівторок, 22 листопада в Тернополі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція, приурочена 150-річчю від Дня народження Михайла Грушевського. Захід проходив у стінах ТНПУ ім. В.Гнатюка. На ньому були присутні наукові та педагогічні працівники як з Тернополя, так і з інших міст.

Учасники конференції обговорювали важливі проблеми сучасності, пов’язані з творчою спадщиною та історичним надбанням такої відомої української постаті як М.Грушевський. Учасники конференції ділилися корисним досвідом, розповіли чимало цікавих та маловідомих фактів з життя відомого академіка. Основою дискурсу стала тема «Актуальні питання історії України у ІІІ тисячолітті».

grushevskyy-2«На даній науковій конференції ми зуміли реалізувати все, що планували. Усі, без виключень, учасники змогли виголосити свої ідеї та міркування, виразити власне бачення того, що було в минулому і того, що слід очікувати від майбутнього. Такі конференції і надалі повинні набирати обертів, залучаючи все більшу кількість учасників. У Тернополі такі заходи проводяться регулярно, зокрема, історичний факультет часто організовує подібне, також ми мали досвід і в міжнародних історичних конференціях. Сподіватимемось, що ця традиція не зникне і ми спільними зусиллями зможемо залучити більшу кількість учасників” – коментує директор Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Петровський О.М.

Українська історія надзвичайно багата і, безсумнівно, завжди знайдеться над чим дискутувати. Теми доповідей, презентовані учасниками, були безперечно цікавими та вартими уваги: актуальні питання життя і творчості Грушевського, його історична роль у формуванні України як держави, останні роки політичного діяча. Окрім цього, були представлені й інші теми, які стосувались міста Збаража та його історії, Тернополя та його революційного уряду, а також Харкова та його муніципальної влади, та ін.

Як зазначив голова організації “Нове покоління Тернопільщини” Іван Янюк, вони вперше долучились до такого типу заходу, як наукова конференція: “Ми задоволені результатами і можемо гарантувати, що це не остання така зустріч. Нам приємно, що сьогодні тут були присутні високоповажні люди, такі як професори і доктори наук. Обговорювані питання є достатньо актуальними і на сьогоднішній день, адже українську історію багато людей сприймають в аспекті культурно-просвітницької діяльності або національно-визвольної боротьби. Насправді історичне життя українців цікаве та багатогранне. Тому такий досвід був надзвичайно корисним та захоплюючим.”

grushevskyy3Організатори конференції мають на меті розширити її масштаби та залучити якомога більше учасників не лише серед науковців, а й студентів, магістрантів та аспірантів-істориків. Бо теорія – це основа знань, тому такі конференції є просто необхідними і це чудесно, що в нашому місті є люди, які вміють організувати такі заходи на високому рівні.

Наталія Шкляр

На Тернопільщині підозрюють слідчого та його друзів у зґвалтуванні та вбивстві неповнолітньої

“Боруссія” і “Легія” забили разом 12 голів у матчі Ліги чемпіонів