Про що запитують депутати Тернопільської міськради?

Поділитися

proxy-imgsmail-ru-1За рік роботи тернопільські депутати подали 26 запитів. Не всі депути вміють користуватися цим інструментом та не знають, до кого можна з ним звертатися.

Одним із критеріїв ефективності роботи місцевого депутата є його вміння працювати з наданими йому законом інструментами впливу. Інструментами впливу депутата на установу, організацію будь-якої форми власності є депутатський запит.

На відміну від депутатських звернень, які може писати кожен обранець, депутатський запит має значно більшу силу. Його має підтримати на сесії голосуванням більшість депутатів. По суті, це не вимога одного депутата, а вимога усієї Ради.

За рік роботи депутати Тернопільської міської ради підтримали 26 запитів.

Для порівняння, за весь час минулої каденції (2010 – 2015 рр.) депутатами Тернопільської ради було підтримано лише 11 запитів, в той час, коли депутати Львівської міської ради подали 1 575 запитів. Київрада тоді подала майже 900 запитів, але депутати Київради 7 скликання на той момент пропрацювали лише півтора роки. Ось графіка, яка відображає кількісні показники запитів  попередньої каденції міськрад по всій Україні.

proxy-imgsmail-ru2“В багатьох радах є традиція підтримувати всі запити всіх депутів. Це так зване негласне сприяння та взаємодопомога депутатського корпусу. Але тим не менше під час гострих конфліктів часто одні депутати не підтримують інших, незважаючи на текст та значення запиту. Це негативний аспект. Разом з тим, багато запитів не підтримуються правильно, зокрема через те, що вони спрямовані за межі Тернополя, а закон такого робити не дозволяє. Також трапляються абсурдні вимоги в тексті запитів, тобто пропонуються безглузді рішення. Зрозуміло, що рада за такі запити теж не хоче голосувати!”. – каже Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти.

Відповідно до ЗУ “Про місцеве самоврядування” депутати можуть звернутися із запитом виключно до керівництва міста, підприємств, установ, організацій, розташованих на території міста, проте в ТМР є депутати, які звертаються і до керівництва країни. Так, депутат від ВО “Свобода” Ігор Турський подав два запити, які стосуються допомоги АТОвцям, проте скерував їх не за адресою – звертався до Кабміну, Міноборони та нардепа Пастуха.

Тернопільські депутати подавали запити міському голові щодо оприлюднення публічної інформації, публікування на веб-сайті міськради усіх актів та їх проектів з усіма додатками.

Також народних обранців цікавили питання благоустрою вулиць, транспорту, атракціонів в парках містах, приватизації житлових приміщень в гуртожитках. Піднімалось питання військового кладовища.

Рух ЧЕСНО підготував для депутатів роз’яснення щодо запитів та звернень.

Зміст запитів:

Гринда Володимир до міського голови щодо створення військового кладовища
Нитка Олег до міського голови  щодо комунальних атракціонів в парках міста.
Генсерук Віктор до начальника управління транспорту, комунікацій та зв’язку І.Г.Мединського щодо розміщення інформації у салонах автомобільного транспорту м. Тернополя в режимі маршрутного таксі.
Ібрагімов Михайло до міського голови щодо внесення змін до Методики розрахунку орендної плати за використання комунального майна міста Тернополя.
Стаюра Володимир до міського голови щодо перейменування однієї з вулиць міста Тернополя іменем загиблого патріота, учасника російсько-української війни, тернополянина Мисли Мирослава Івановича (позивний “Мисливець”).
Зелінка Назарій до міського голови щодо завершення робіт по благоустрою території міжквартального проїзду Коновальця-Вербицького
Шкула Андрій до міського голови  щодо оприлюднення публічної інформації у формі відкритих данних на єдиному державному веб-порталі відкритих данних.
Шумада Віктор Головного Управління ДФС у Тернопільській області Комендата І.Ю. щодо прийняття рішення, в межах компетенції, щодо анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями ФОП Вівчару О.І. та ТзОВ “Збруч”.
Газилишин Андрій до міського голови щодо гаража за адресою бульв.С.Петлюри-Стуса.
Зелінка Назарій до міського голови щодо тимчасової споруди -майстерні по ремонту взуття, розташованої на прибудинковій території будинків а адресою вул. Коновальця, 12 та вул. Чубинського,1.
Зелінка назарій до міського голови щодо функціонування атракціонів на території міста.
Шкула Андрій до міського голови щодо встановлення відеокамер у приймально-діагностичних відділеннях лікувальних закладах міста.
Шкула Андрій до міського голови щодо рішення міської ради від 22.03.2016р. №6/30/88 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,35га за адресою просп.С.Бандери прокуратурі Тернопільської області».
Генсерук Віктор до начальника управління Укртрансбезпеки про посилення контролю за рухом маломірних суден на Тернопільському ставі.
Турський Ігор до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів на виконання Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” в частині проведення безоплатного ремонту власних житлових будинків і квартир ветеранам війни і прирівняних до них особам.
Турський Ігор до Міністра оборони України Полторака С.Т., голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Пашинського С.В., народного депутата України Пастуха Т.Т. щодо невідкладного надання сім’ям загиблих героїв антитерористичної операції всіх необхідних документів.
Поврозник Петро до міського голови щодо огляду навчальних закладів міста за участю працівників управління освіти та депутатів міської ради по округу з метою визначення реальних першочергових потреб по підготовці їх до нового навчального року та підготовки пропозицій щодо фінансування.
Поврозник Петро до міського голови  щодо інформації про виконання рішень міської ради від 16.08.2011р. №6/13//24 “Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами на 2011 – 2016 роки в м. Тернополі” та від 26.04.2013р. №6/31/7 “Про договір з Малашовецькою сільською радою.
Поврозник Петро до міського голови щодо внесення змін у існуючу схему організації дорожнього руху у м. Тернополі.
Шкула Андрій до міського голови Надала С.В. та секретаря ради Шумади В.В. щодо публікування на веб-сайті Тернопільської міської ради усіх актів органів та посадових осіб нормативно-правового характеру, в тому числі регуляторної та індивідуальної дії, та їх проектів з усіма додатками .
Шкула Андрій до міського голови  щодо закупівлі протисказової вакцини за кошти міського бюджету та безоплатного антирабічного лікування громадян, які постраждали від укусів безпритульних тварин.
Ібрагімов Михайло до міського голови щодо розробки цільової програми або комплексу заходів, спрямованих на вирішення проблем родин, в яких проживають діти та молоді люди з важкими вадами розвитку.
Навроцький Роман до заступника міського голови Стемковського В.В. та виконавчого комітету щодо приватизації житлових приміщень в гуртожитку за адресою вул. Текстильна, 2.
Лупак Сергій до виконавчого комітету міської ради щодо приватизації кімнат в гуртожитку за адресою вул. Текстильна, 2.
Поврозник Петро  до міського голови  щодо обслуговування аварійних ситуацій внутрішньобудинкових систем централізованого опалення і гарячого водопостачання бюджетних закладів
Лупак Сергій  до АБ НПВ Корпорації «Терно-КОРС» щодо розгляду звернення колективу співвласників ТОВ «Домобудівник» за адресою вул. Лозовецька,13.

 

13 листопада на Тернопільщині очікують снігові хуртовини

Нетверезий водій вчинив два ДТП у Тернополі