Лише 3% українців вважають, що ситуація в країні покращилася

Поділитися

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 19–27 грудня 2016 року провів експертне опитування «2016 рік в оцінках експертів». Метою опитування було з’ясувати думки експертів щодо основних підсумків 2016 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього було опитано 55 експертів.

Оцінка загальної політичної ситуації

Найважливішою позитивною подією 2016 року в Україні експерти однозначно називають впровадження електронного декларування та початок роботи нових антикорупційних інститутів. До головних позитивних подій експерти віднесли й санацію банківської сфери, яка включає в себе націоналізацію «ПриватБанку» та завершення політичної кризи, що призвела до зміни формату коаліції та зміни уряду. Щоправда, значна частина експертів вважає націоналізацію «ПриватБанку» найбільш неоднозначною подією року, яка може бути оцінена як позитивно, так і негативно.

Найбільш негативними подіями року були названі події, пов’язані з євроінтеграційними процесами: ненадання Євросоюзом безвізового режиму, невтішний результат референдуму в Нідерландах щодо Асоціації Україна–ЄС. Серед інших негативів – продовження конфлікту на Донбасі та окупації Криму, а також нові політичні скандали, пов’язані із записами нардепа Онищенка та витоком записів із так званого «Панамського архіву».

Говорячи про внутрішньополітичні успіхи України більш детально, експерти, окрім електронного декларування, найчастіше називають макроекономічну стабілізацію та початок відновлення економіки, посилення армії та відновлення ВПК. Важливим є також запровадження роботи НАБУ та НАЗК і початок кримінального переслідування корупціонерів. Окрім того, серед основних успіхів були названі відносна політична стабільність, недопущення нових виборів та початок судової реформи.

Серед внутрішньополітичних невдач експерти перш за все зазначають недостатній прогрес у боротьбі з корупцією; його відсутність, або навіть регрес. Також очевидними є невдачі в економічній сфері – недостатній темп відновлення економіки; повільний хід економічних реформ; наднизький життєвий рівень значної частини населення. До невдач у політичній сфері експерти віднесли втрату владою довіри, зростання рейтингів популістських сил, згортання реформи правоохоронних структур, зростання рівня злочинності. Істотними невдачами є також відсутність результатів вирішення конфлікту на Донбасі та деокупації Криму.

Серед зовнішньополітичних перемог експерти відзначають насамперед продовження західних санкцій проти держави-агресора, визнання Росії окупантом в офіційних документах міжнародних організацій, в т.ч. ООН.

Зовнішньополітичні невдачі охоплюють передусім ненадання безвізового режиму, програшну ставку українських політиків на перемогу Гілларі Клінтон на виборах Президента в США, а також безперспективність Мінських домовленостей та переговорів, які відбуваються в їхніх рамках.

Персони

За оцінками експертів, новий прем’єр-міністр України Володимир Гройсман є найуспішнішим політиком за підсумками 2016 року. Минулорічний лідер – Міхеїл Саакашвілі – цього року виявився лише четвертим у списку найуспішніших. Другою є Юлія Тимошенко, а Президент України Петро Порошенко – третій.

Найменш успішним політиком року експерти називають Надію Савченко. На другій позиції – Петро Порошенко, на третій – Арсеній Яценюк.

Оцінки за основними індикаторами розвитку

Із семи оцінюваних сфер суспільного життя лише дві експерти оцінили позитивно: рівень демократії – 5,8 бала за 10-бальною шкалою та стан свободи слова – 6,5 бала. Найбільш негативні оцінки отримали рівень дотримання законності – 3,4 та високий рівень корупції – 7,8 бала. Економічна ситуація, хоча й оцінюється експертами невисоко – 3,6 бала, проте порівняно з минулим роком оцінка зросла на цілий бал (було 2,6 бала). Дещо покращилися також оцінки стану свободи підприємництва – з 4,1 до 4,6 бала.

Рівень прогнозованості розвитку держави на наступний рік експерти оцінюють у 4,3 бала.

Прогнози експертів: на що Україні варто чекати у 2017 році?

Експерти прогнозують, що у 2017 році певні політичні сили будуть домагатися дочасних парламентських виборів. Окрім того, слід очікувати зростання популізму в політиці, загострення політичної конкуренції та посилення соціальної напруги. В економіці експерти прогнозують певне економічне зростання, проте незначне.

На міжнародній арені становище України скоріш за все трохи ускладниться через зміну влади в низці європейських країн. Це може стати передумовою для послаблення чи відміни санкцій проти Росії. З позитиву – у 2017 році все-таки має запрацювати безвізовий режим із ЄС.

Експерти вже впродовж кількох років відзначають те, що боротьба з корупцією повинна бути пріоритетом для української влади в найближчому часі. Окрім антикорупційних починань, потрібно також продовжувати судову реформу задля встановлення верховенства права.

DETALNYSHE

Жартівливе новорічне відеовітання від президентів України

Чортківська міськрада до Нового року отримає позашляховик за 725 тисяч від партнера Порошенка