Тернополян запрошують на відкриття етногалереї автентичного українського одягу

Поділитися

Напередодні новорічно-різдвяних свят тернополяни отримають можливість глибше поринути у багатий світ української культури за допомогою детальнішого ознайомлення з вишиваним спадком нашого народу. Свою колекцію для загального огляду представить родина Тараса та Ірини Демкур 28 грудня цього року в ТВЦ «Атріум» о 15.00. Нагадаємо, що перша виставка автентики від цих відомих меценатів і підприємців відбулася з нагоди до Дня Незалежності у 2014 році. Національні строї викликали чималий інтерес у тернополян і гостей міста. Саме тоді в родини Демкур виникла ідея щодо створення етногалереї «Спадок».

Відкриття етногалереї – це бажання продемонструвати і зробити доступними для огляду поціновувачів і широкого глядача взірців української автентики. В експозиції будуть представлені українські строї, які Тарас та Ірина Демкури збирали понад 20 років. Виставка запропонує відвідувачам розмаїття народних костюмів всієї нашої країни. Найбільша увага буде приділена рідній Тернопільщині, яка славиться борщівською вишивкою.

Нещодавно родина Демкур придбала колекцію з 80 рушників різних регіонів України, з яких значну частину становлять Кролевецькі рушники.

Головна «дійова особа» експозиції СКРИНЯ, яка є предметом і символом, що передається у спадок. Саме вона зберігає всі сімейні скарби для нащадків. А в скрині відомих меценатів чимало назбиралося таких скарбів. Зокрема, оригінали документів часів національно-визвольних змагань УПА, які були знайдені у металічному бідоні за наших днів, частина цих матеріалів знаходиться в колекції Ющенка В.А. Також є ікони церковні і хатні; картини про побут селян на Україні (одна з яких ймовірно належить перу Т.Шевченка і потребує експертизи та реставрації, вишитий гладдю унікальний портрет австрійського цісаря початку століття), рушники (божники, хлібники, весільні).

Побачать тернополяни колекцію керамічних тарілок з рисунками; ткацький верстат середини століття у робочому стані із зразками витканого полотна; предмети побуту (свічники, мисники, килими, ткацький верстат); українські повнокомплектні жіночі строї більшості регіонів України; жіночі дорогоцінні прикраси (дукати, згарди, коралі, пацьорки тощо); елементи строїв (плахти, крайки, горсетки, платки , кожухи, кептарі, черевички). Окрім того, буде представлено скатертини, покривала, домоткані ряднини, гуцульські килими, старовинні музичні інструменти, домашній інвентар та багато іншого, виставку і продаж прикрас із колекції відомої в Україні мисткині Роксоляни Шимчук, декоративну експозицію зі зразків вишитих робіт, колекцію ляльок-мотанок від Людмили Павлової та багато іншого.

Нагадуємо, що цього року родина Демкур реалізувала низку соціальних проектів, зокрема відкриття музею ексклюзивних ретроавтомобілів «Ретро-кортеж»; показ кінофільму «Спадок нації»; соціальний мультимедійний проект «Переможці»; фестиваль ретроавтомобілів «Золота підкова – 2016», Тернопільські дні моди, випуск тритомного видання Михайла Маслія «Золотий вік української естради». І ось тепер на всіх чекає відкриття етногалереї «Спадок».
ЕТНОГАЛЕРЕЯ родини Демкур «Спадок» запрошує на тематичні оновлення експозицій протягом 2017 року:
 Відкриття галереї, презентація колекції
 Виставка Кролевецьких рушників
 Скриня. речі сили (виставка предметів побуту)
 Вишиваний світ «божичів»
 Інші виставки, мистецькі заходи

Оцінка подій 2016 року та суспільно-політичні настрої українців

0

Меркель сходила в магазин за картоплею зі своїми пакетами