У 13 районах Тернопільщини навіть не починали працювати прозоро

Поділитися


Вчора у Тернополі  заступник голови правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько презентував результати антикорупційних розслідувань, які здійснювали експерти їхнього центру протягом 2016 року у рамках проекту «Зменшення впливу корупційних ризиків та конфліктів інтересів при розподілі бюджетних коштів».

Як відомо, з 1 серпня запроваджено новий Закон України “Про публічні закупівлі”, розпочала роботу система ProZorro – електронна система публічних закупівель, яка прийшла на зміну паперовим держтендерам. Але наші бюрократи знайшли, як обійти цей бар’єр з допомогою допорогових закупівель. За статистикою, чиновники України провели в тіні пів бюджету країни. Із 30 червня Тернопільська міська рада теж мала діяти відкрито при закупівлі товарів і послуг на суму понад 50 тисяч гривень. Проте, розпорядження міського голови Сергія Надала від 7 вересня №251 додали одне одне слово – “рекомендувати” проводити. Цивілізована норма стала не обов’язковою до виконання клеркам мерії. Ось так просто система ProZorro була знівельована у файному місті. Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна навіть не бавився у цивілізованого політика: 11 травня 2016 року він лише рекомендував проводити закупівлі у системі ProZorro при закупівлях від 3 тисяч гривень. На Львівщині і мер, і голова ОДА цю норму вважають обов’язковою. У нашій же області у 13 районах жодного разу не провели закупівлю у системі публічних закупівель ProZorro. Зокрема, далі працюють у тіні чиновники Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Зборівського, Козівського, Кременецького, Лановецького, Монастириського, Підволочиського, Підгаєцького, Тернопільського, Чортківського і Шумського районів. Тут й далі освоюють кошти як за часів Януковича.

Більше того, перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак стверджує, що у всіх районах Тернопільщини працюють за прозорою системою закупівель. Але це є неправдою.

Для прикладу, згадував Юрій Кузько тендерну закупівлю пального у Ланівецькому районі. Поліція не вбачає там порушення, а фінансова інспекція каже, що порушення є.

Не обійшлось без хитрувань при закупівлях у Тернопільській міській раді. У Сергія Надала святкував перемогу учасник тендеру, який не відповідав вимогам. Фірму з найдешевшою пропозицією для ремонту набережної тернопільського ставу просто викинули з торгів. Фінінспекція підтвердила правоту висновків експертів ProZorro, а не підлеглих Сергія Надала.

Скалатська міська рада проводила закупівлю очисних споруд. Провели за переговорною процедурою закупівлі. Вибрали самі фірму. Обрана вона була через нагальну причину ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Рішення на які опирались, були річної давнини місцевої ради, а не терміново створеної комісії МНС. Закупівлі були оголошені наприкінці липня 2016 року, щоб встигнути освоїти кошти за старою системою. Фінінспекція також вважає, що це було зроблено не правочинно.

У Ланівцях керівництво району заправляється найдорожчим пальним. Серед усіх тендерних пропозицій – обрало найдорожчу.


З почутого найбільше шокувало, що президент України Петро Порошенко, приїжджаючи на Тернопільщину зустрічається з відвертими порушниками система ProZorro , його служба навіть не вивчає з ким зустрічається перша особа країни, зокрема, йдеться про Петра Гадза, фірма якого внесена у чорний список Антимонопольного комітету.



Чоловіка, що погрожував зброєю, затримали тернопільські патрульні

Схеми виводу коштів із «Приватбанку» банкформуванням Коломойського-Боголюбова-Дубілета