Чи віддадуть тернополяни свою, Богом дану, землю лукавим

Поділитися

Розслідуючи дії Тернопільської міської влади щодо протизаконних спроб затвердити зміни у містобудівну документацію, зокрема Генеральний план Тернополя, фахівці Тернопільського ДемАльянсу виявили цілий ряд фактів, що дозволяють зробити невтішний висновок. Основною метою цієї «акції» є узаконення дій, які вже призвели до «дерибану» міського майна та землі, знищення інфраструктури міста, стратегічний розвиток якої передбачав реальний генеральний план.
Вже традиційно ці руйнівні для розвитку міста дії супроводжувались пропагандистським прикриттям (не гребували і звичайним обманом) підконтрольних міській раді засобів масової інформації за кошти громади, які щедро роздавались провладною більшістю міської ради.
Кім того, щоб вже згадані дії виглядали законно, виконавчі органи міської ради часто-густо фальсифікували документи, наводили неправдиві дані, приховували факти, щедро розплачуючись з депутатами та контролюючими органами міським майном, земельними ділянками, приміщеннями тощо.

Оскільки генеральний план міста згідно Закону є єдиною документацією, котра повинна проходити експертизи та відповідні погодження, то й обманювати громаду можна було б тільки приховавши генплан. Тому місцеві можновладці посилаючись на позитивні висновки експертиз, саме ними прикривались у відповідях на інформаційні запити ДемАльянсу, створюючи таким чином видимість відсутності порушень. Проте, самовпевненість чи то недолугість фальсифікаторів призвела до того, що у висновках та пояснюючих записках показники суперечать сфальшованим позиціям генплану Тернополя, розміщеному на офіційному сайті міської ради (площі парків, озеленення, кількість ринків, дитячих садків, розвиток транспортної інфраструктури і інших соціально-гарантованих об’єктів). Проблеми зазначені у пояснюючих записках не вирішувались а поглиблювались, мабуть чиновники не знають як користуватись генпланом або для чого він потрібен.

Те, що гриф «Для службового користування», котрий поставив на креслення генплану сам інститут «Діпромісто», став підставою для його приховування, є нісенітницею, адже сховали його тільки після приходу до влади пана Надала С.В. До цього матеріали генплану було опубліковано у пресі і вони дуже відрізняються на користь громади міста від теперішньої фальшивки.

Та й викопіювання із нього є обов’язковими при наданні вихідних даних замовникам і при підготовці земельної документації. На цих копіях жодних горизонталей, які за тлумаченням головного архітектора є підставою для приховування матеріалів генплану немає, та й їх наявність не була б підставою для втаємничення цієї містобудівної документації. Грифи «Для службового користування» із цих матеріалів зняті уже давно на рівні законів, це не що інше як черговий обман.

Нами встановлено, що план зонування території м. Тернополя теж суперечить затвердженому Генеральному плану, а щоб порівняти із генпланом його уже було неможливо, і заодно заспокоїти громаду, на сайті міської ради розмістили цю фальшивку (свій генплан). Проектний інститут «Діпромісто» пішов на безпрецедентні порушення законодавства України та норм, скоріш за все, в змові з чиновниками міської ради, мабуть не без співучасті із співавторами генплану від міської ради п. Чепілем Д.В. та начальником управління п. Бесагою В.Й. Чому Чепілем Д.В.? А тому, що перша скандально-відома фальсифікація генплану пов’язана саме із цим чиновником (вул. П. Орлика, багатоквартирний будинок на території церкви).
Процедури громадських слухань по плану зонування були проведені з грубими порушеннями, маючи на меті не допустити громаду до прийняття рішень, адже громада ніколи б не пішла на знищення зелених зон міста. Та й вів ці слухання «чесний» чиновник п. Камінський В.В., хоча заступник п. Надала С.В. п. Остапчук В.О. щодо обману громади його далеко обійшла, діючи за сценарієм попередника (дивіться факти наведені у попередніх статтях на ДемАльянс Тернопіль у мережі Facebook).

Більш того, навіть виконаний з порушеннями, під їх корумповані пропозиції, план зонування чиновники не виконували, про що свідчать скандальні забудови на Залізничному вокзалі, по вул. Бродівській, в санітарній зоні асфальтового заводу по вул. Микулинецькій, та багато інших, які ще тільки заплановані.
Плани червоних ліній вулиць, розроблені проектантами, в більшості випадків теж суперечать генплану міста, вимогам законодавства, будівельних норм і призначені для, ніби законної, можливості вилучення цих земельних ділянок, призначених для перспективного розвитку (розширення) вулиць, магістральних мереж, з метою подальшого надання цих земельних ділянок «правильним людям» у власність чи оренду.
Заохочені безкарністю та вседозволеністю чиновники під керівництвом міського голови та провладна більшість із депутатів навіть не збирались спитати про це містян та провести громадські слухання.

На переконання ДемАльянсу, опублікований на офіційному сайті міської ради генплан, який ніби прийнятий у 2010 році, є фактом злочину перед громадою міста та майбутніми поколіннями тернополян. Адже він і є зміною до затвердженого генплану міста, без експертиз, погоджень та громадських слухань. Саме ним керувались міські чиновники, забудовуючи зелені зони, прибудинкові території та масово знищуючи інфраструктуру міста, в супереч вимогам українського законодавства та чинних норм.

Звичайно, у генеральний план міста Тернополя, уже після затвердження його у кінці 2010 року зміни вносились і ми маємо про це офіційний лист, однак це заперечує інститут «Діпромісто», прекрасно розуміючи, що він тепер несе повну, в тому числі і кримінальну, відповідальність за невідповідність законному генеральному плану міста усієї розробленої ними документації.

А що ж фахове архітектурне товариство, творчі спілки? Нажаль мовчання, а в окремих випадках і участь у порушенні генерального плану. Чи не в цьому причина дуже щедрого фінансування з бюджету міста підприємства професійної спілки архітекторів.

Крім того, на підставі наших досліджень, можна зробити висновок, що фінансування організації спілки архітекторів області здійснювалось для порушень положень генплану при розробці детальних планів Кутківців і Пронятина. Адже ці детальні плани мали на меті узаконити ділянки, надані під садівництво, дачне будівництво тощо «потрібним та своїм» людям. Ніби ніхто із тернополян (в тому числі учасників АТО) не звертався щодо надання земельних наділів на цих зручних ділянках. Тому причетні до цих схем архітектори і вихваляють роботу своєї організації, саме вони голосують за потрібні рішення спричиняючи конфлікт інтересів на усіх рівнях погоджень та обговорень, саме їх і спеціально включають у спеціалізовані комісії та ради.

Якщо правоохоронні органи, за відкритими кримінальними справами, не дадуть відповіді хто був ініціатором, замовником та виконавцем підробки містобудівної документації та порушень Законодавства, то одразу після затвердження так званих «змін» порушення будуть продовжуватись, а тернополяни остаточно втратять можливість контролю дій влади у своєму місті, та й сам Тернопіль як місто зелені та ставків, – місто для людей

ДемАльянс Тернопіль

Україна, “афганці” й колоніальний расизм

Сьогодні голова Тернопільської облради розкаже в суді як купив довідку?