Про арифметику витрат українців на війну

Поділитися

Пам’ятаєте як хтось з Ваших знайомих військових висміював Збройні Сили США за використання керованої ракети Hellfire, яка коштує $80,000, проти талібана верхи на віслюку? Бо ж американці воювати не вміють з рівним супротивником, тільки проти віслюків спроможні, і то за величезні гроші. От інша справа українська армія — і стійка, і винослива, і воює економно! Найсильніша армія в Європі, а не віслюки якісь.

Цікаво, що і ординці, і більшість українців (крім тих, зрозуміло, яким довелось повоювати або попрацювати разом з американцями), оперують одними і тими самими кліше. Втім, зважаючи на тотальне незнання англійської мови, їм інші кліше і взяти нема де, тільки у одних і тих самих авторів сценаріїв гібридної війни.

Так от, шановні українці, про арифметику. Під час активної фази АТО у 2014-2015 роках, ЗСУ витратило приблизно 1,200,000 артилерійських набоїв калібру 100 мм та вище. Якщо б ці набої треба було купляти у постачальника, а не брати на складах залишених з радянських часів, то в середньому один коштував би $2,000, враховуючи логістику доставки до гармат на передовій.

За даними Wikipedia, під час активної фази конфлікту загинуло приблизно 4,500 ординців та їх шахтарських поплічників.
Тобто, для будь-якої нормальної Західної армії арифметика виглядала б так — 1.2 мільони набоїв по $2,000 за один — $2.4 мільярди, розділити на 4,500 загиблих супротивників дорівнює $530,000 на одного дохлого прихильника “руськава міра”.

І це ми ще не рахували вартість всього іншого — стволів до гармат, набоїв менших калібрів, ремонту пошкодженої техніки, тощо.

Якщо б Вам довелось дійсно платити такі гроші за війну, де б була Україна зараз? Але, не забувайте, як висловилась М. Тетчер, що проблема соціалізму в тому, що рано чи пізно завжди закінчуються гроші.
Тому, кидайте той соціалізм/комунізм/популізм і будуйте нормальну країну. Це можна зробити тілько кров’ю і потом.

А ще, забудьте про найсильнішу армію в Європі, нажаль це просто недолуге пропагандистське лайно. Не читайте радянських газет перед сном і не слухайте радянсько-українських генералів.

Дійсно сильні і спроможні збройні сили в Україні можна побудувати тільки за доктриною війни четвертого покоління, яка вже довела свою ефективність і дозволила Вам зупинити другу ординську навалу два роки тому. І коштує вона набагато менше ніж навіть Hellfire по віслюках.

Gary V. Koval

P.S. Можу висловитись з цього приводу, як волонтер. Я дуже великий прихильник такого поняття, як ККД. Саме тому, я завжди з іронією ставлюсь до фраз бійців типу: “ми їм так відсипали, що мало не показалось”. У слові “відсипали” закладено витрату БК, але ніяким чином не вказано кількість втрат з боку ворога в результаті цього “відсипання”. Бувають дуже “кумедні” оповідки від бійців, типу “йшла їхня ДРГ, 8 чоловік, ми 3-х вбили, трбох поранили і… вони відійшли”. А на місці нікого не залишилось. Як двоє вцілілих прибрали 3 трупа і 3-х поранених – загадка! Тому радий, що свого часу командир підрозділу тернопільських “альфачів”, спрямував мене у русло допомоги “спецам”. У цих хлопців кожен патрон використовується за призначенням. 3 дні тому спілкувався з офіцером з 3-го полку спецназу. Їх аналітика: 1 вбитий рузький зольдатен = 18 000 патронів. Це напрягає. Бо хтось (снайпери ЦСО) береже кожен патрон, бо якщо СБУ своїм ще закуповлює калібр 338, то в ЗСУ всі поставки цього калібру через волонтерів (читай – контрабас). А хтось – “насипає”. Я розумію, що протиставляю снайперів і піхоту, де зовсім інші висхідні дані та завдання, але в контексті цього посту, думаю, мої міркуваня зрозумілі.

Сергій Притула

 

Смертельні кити: кіберполіція виявила в соцмережах групи, де підлітків схиляють до самогубств

Тернополян запрошують провести вечір в “Майстерні стосунків”