Фахівець бюро правової допомоги допоміг учаснику АТО отримати грошову допомогу на покращення житлових умов будинку

Поділитися

До Заліщицького бюро правової допомоги звернувся учасник АТО, особа з обмеженими можливостями – гр. П., у зв’язку з тим, що не може отримати частину невиплачених міською радою коштів у розмірі 16 000 грн на покращення житлових умов свого будинку. Керівник бюро Арсен Нагуляк підготував низку заяв від імені клієнта до Заліщицької міської ради та здійснив представництво його інтересів на погоджувальній комісії бюджетного комітету та сесії міськради. Орган місцевого самоврядування прийняв позитивне рішення на користь гр. П., а відтак з початком січня 2017 року кошти учаснику АТО на поліпшення житлових умов виплачені в повному обсязі.

Арсен Нагуляк представляв інтереси гр. П. згідно із наказом місцевого центру від 29.11.2016 № 1903/01, довіреність від 29.11.2016 № 405.

Річ у тім, що право на отримання грошової компенсації мають не всі учасники АТО, а лише члени сімей загиблих вiйськовослужбовцiв, смерть яких пов’язана з безпосередньою участю в антитерористичній операції, а також інваліди війни I та II групи, які перебувають на квартирному обліку.

У пункті 4 Порядку виплати грошової компенсації.., затвердженого 19 жовтня 2016 року постановою Кабінету Міністрів № 719 «Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов» йдеться, що грошова компенсація членам сім’ї загиблого військовослужбовця або інвалідам виплачується в порядку черговості постановки на квартирний облік в межах однієї категорії за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I—II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов.

Відповідно до п. 7 Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення членам сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідам I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов заяву про призначення грошової компенсації член сім’ї загиблого військовослужбовця, інвалід або їх законний представник чи уповноважена особа особисто подають до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

Поміж тим, згідно із п. 8 Порядку, до заяви додаються копії:

1) документа, що посвідчує особу заявника;

2) посвідчення, що підтверджує статус особи як члена сім’ї загиблого військовослужбовця або інваліда;

3) довідки про безпосередню участь загиблого військовослужбовця або інваліда в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України;

4) рішення про взяття заявника на квартирний облік із зазначенням складу сім’ї — осіб, які разом із заявником перебувають на такому обліку;

5) документів, що посвідчують родинні стосунки між заявником і загиблим військовослужбовцем, між малолітніми чи неповнолітніми дітьми і загиблим військовослужбовцем, між інвалідом і членами його сім’ї, які разом з ним перебувають на квартирному обліку.

Окрім того, Арсен Нагуляк доводив, що гр. П. має право на виплату грошової допомоги на поліпшення житлових умов згідно із «Програмою підтримки учасників АТО та членів сімей загиблих в зоні АТО на 2016-2020 роки», затвердженою міською радою.

Відстоюючи права свого клієнта на отримання грошової допомоги, представник Арсен Нагуляк посилався і на Правила обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затвердженими ще постановою Ради Міністрів Української РСР і Української Республіканської Ради професійних спілок від 11 грудня 1984 р. n 470. Адже підпункт 2 п. 13 Правил регламентує: такими, що потребують поліпшення житлових умов, визнаються громадяни, які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам.

Довідково:

Заліщицьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Заліщики, вул. Степана Бандери, 38. Тел.: (03554) 2-21-33.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Адвокат довів у суді невинуватість клієнта у скоєнні хуліганства

На Тернопільщині прокуратура повертає державі 80 га землі вартістю понад 2 мільйони гривень