Неграмотного генпрокурора Луценка навчили основ юриспруденції в НАБУ

Поділитися

СТРОКИ ВРУЧЕННЯ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПІДОЗРУ ВИЗНАЧАЄ ЗАКОН, НЕ СЛІДЧА ДОЦІЛЬНІСТЬ

У відповідь на зауваження Генерального прокурора Юрія Луценка та інших коментаторів про «помилки», які нібито вчинили співробітники НАБУ під час повідомлення голові Державної фіскальної служби про підозру, повідомляємо наступне.

На момент вручення повідомлення про підозру голова ДФС перебував у притомному стані і не потребував невідкладної медичної допомоги, що було пізніше підтверджено офіційними висновками комісії лікарів. Жодних документів, які б свідчили про зворотнє, стороною захисту надано не було.
До того ж, оскільки вручення повідомлення про підозру є процесуальною, а не слідчою дією, на неї не розповсюджується норма про заборону вчинення у проміжок часу з 22:00 до 6:00.

Нагадуємо також, що згідно ч.1. ст.278 КПК України, письмове повідомлення про підозру має бути вручене особі в день його складання слідчим або прокурором. Відтак, повідомивши про підозру голові ДФС 2 березня детективи НАБУ лише виконали норму закону, оскільки саме того дня прокурор САП підписав цей документ. Недотримання строків у здійсненні цих дій із боку детективів суперечило б вимогам чинного процесуального законодавства України.

Щодо пропозицій Генерального прокурора «виставити пост під палатою», підкреслюємо, що будь-яке обмеження свободи підозрюваного можливе лише після складання протоколу про затримання, що й було зроблене 23:50, 2 березня.

Таким чином, детективи Бюро та прокурори САП діяли у чіткій відповідності з нормами КПК України.
За таких обставин, будь-які спроби поставити під сумнів законність повідомлення про підозру голові ДФС у вечірній час 2 березня в НАБУ розглядаються як маніпулятивні та як такі, що свідчать або про недостатню правову обізнаність коментаторів, або про їхній свідомий намір ввести суспільство в оману.

Profy-time з успішними людьми Тернополя для молоді

Як міський голова Заліщик Алла Квач “розбомбила” лобістів побудови ГЕС на Дністрі