15 квітня – День довкілля

Поділитися

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року.
Спочатку це свято проводилося як Всеукраїнська акція «Дерево – Життя». Вперше така акція відбулася у 1997 році, а потім ще й у 1998 у третю неділю квітня. Акція була започаткована Указом Президента України й полягала в залученні населення України до благоустрою й озеленення територій. Як самостійне свято «День довкілля» з’явився в українському офіційному календарі в 1998 році на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій, з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево – Життя» та іншими громадськими ініціативами, після чого другий Президент України Леонід Кучма підписав Указ від 06.08.1998 № 855/98 «Про День довкілля».
Саме цим святом було підтримано Стокгольмську конференцію з довкілля, коли було засновано UNEP – Екологічну програму ООН, яка з самого початку є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
Охорона довкілля, або навколишнього середовища, пов’язана з вирішенням урядових, технічних, технологічних, наукових заходів, спрямованих не тільки на подолання наслідків техногенних катастроф, нерозумного використання ресурсів, викидів забруднюючих речовин в атмосферу, фізичного навантаження атмосфери хвилями електричних та електромагнітних полів, скидів неочищених промислових та побутових стічних вод у відкриті водоймища, забруднення підземних горизонтів (надр), браконьєрство, вирубка лісів, а також на попередження всього негативного, що може порушити умови життя на планеті Земля.
В цей день проводяться екологічні заходи, здебільшого спрямованні на:
– посадку нових лісових насаджень, висадку дерев і чагарників;
– впорядкування територій парків, скверів, алей, а також планування й створення нових парків;
– планування й створення нових газонів і квітників;
– знищення несанкціонованих звалищ та поліпшення санітарного стану полігонів;
– загальне прибирання сміття на берегах річок, озер, ставків;
– розчищення й упорядкування джерел;
– проведення інформаційно-просвітницьких заходів (конференцій, семінарів, круглих столів, фестивалів, екологічних виставок) з метою підвищення екологічної свідомості населення;
– широке висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводяться під час цього екологічного свята.
День довкілля України припадає на суботу, неробочий день для того щоб приєднатися до громадських організацій, які проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань, повідомляє головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області

Росія не братиме участі в “Євробаченні” і не забезпечуватиме трансляції конкурсу

Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурси до місцевих судів