Нова екологічна система очищення стічних вод вражає

Поділитися


Це місце зовні нагадує парк, але насправді цей експериментальний центр неподалік від Севільї розробляє нову екологічну систему очищення стічних вод, яка відкриває великі перспективи для невеликих населених пунктів. Побачити як вона працює можна у програмі “Футуріс” на каналі Євроньюз

Це місце зовні нагадує парк, але насправді цей експериментальний центр неподалік від Севільї розробляє нову екологічну систему очищення стічних вод, яка відкриває великі перспективи для невеликих населених пунктів.

Тут не відчувається запаху каналізації. Тут вам не дошкуляють комарі, і немає жодних промислових будівель. Стічні води з невеликого містечка неподалік очищуються природним шляхом підземними мікроорганізмами. Традиційний метод, вдосконалений сучасними науковими дослідженнями.

Дослідник Карлос Араґон:
“Ці стічні води надходять з міста. Їх обробляють на експериментальному об‘єкті”.

Дослідники використовують електроактивні бактерії, що продукують енергію, переробляючи органічні відходи.

Дослідник Карлос Араґон:
“А ось що маємо на виході. Відчуйте різницю!”

Переваги цілком очевидні. Електроактивні бактерії можуть очищати воду вдесятеро швидше ніж зазвичай – якщо постійно видаляти вироблені електрони. Саме тому замість звичного гравію резервуар тут заповнений електропровідним матеріалом.

Стічні води надходять до цієї системи, яка не потребує жодних зовнішніх джерел енергії. Тут вода починає взаємодіяти зі спеціальними мікроорганізмами – електроактивними бактеріями, здатними виробляти електрику. Бактерії вкривають поверхню матеріалу, схожого на цей. Це спеціальний електропровідний матеріал, який з одного боку виконує функцію фізичної опори, а з іншого боку прискорює метаболічні процеси, які призводять до очищення води. В результаті отримуємо чисту воду без жодних витрат на енергію чи побічного забруднення.

Ось як подібна компактна система може забезпечити потреби невеликої громади. Стічні води з резервуару проходять через біофільтр, даючи на виході до 25 тисяч літрів чистої води, придатної для іригації, на день. Перші системи вже будують в Іспанії, Мексиці, Аргентині і Данії.

Цю технологію можна використовувати в усьому світі, а не лише тут, неподалік від Севільї. Вже доведено, що схожа технологія може працювати навіть за умов дуже холодного клімату без жодних проблем. Не забуваймо, що шар біомаси, яка очищує воду, знаходиться доволі глибоко під ґрунтом, і процес відбувається за низьких температур.

Тут, у Данії науковці, задіяні у цьому європейському дослідницькому проекті, випробовують різноманітні електропровідні матеріали, аби визначити найефективніші і найдешевші з них.

Матеріал, який ми використовуємо, є відходом нафтової галузі. Бактерії закріплюються на його поверхні, а його електропровідність забезпечує потік електронів, що допомагає розщеплювати органічні речовини.

Дослідники розробили спеціальні скляні електроди, за допомогою яких можна вимірювати потоки енергії, генерованої електроактивними бактеріями, на різних глибинах. Проби води перевіряються на ступінь очищення.

Аби визначити, який матеріал буде ефективнішим у тій чи іншій трубі, ми встановили низку клапанів на різних рівнях, аби регулювати потік електронів, корелюючи його залежно від того, наскільки ефективним є очищення води.

Подальші дослідження допоможуть визначити найпридатніші матеріали, що використовуватимуться для цього швидкого і екологічного методу очищення стічних вод. Науковці сподіваються, що це стане справжнім технологічним проривом, переваги якого відчують у цілому світі.

У Тернополі відкрили меморіальну дошку пам’яті Георгія Петрука-Попика

World Press Photo: фото року стала робота “Вбивство російського посла в Туреччині”