Сторож академії друкарства і керівник турфірми налагодили випуск мільйонів фальшивих доларів

Поділитися

Сьогодні в тернопільському міськрайонному суді відбулись два судових засідання з приводу обрання міри запобіжного заходу – затримання – двох валютних фальшивомонетників. Керівник туристичної фірми та сторож української академії друкарства разом з кількома спільниками налагодили спочатку кустарний, а потім і в промислових масштабах випуск фальшивих доларів. Про це інтернет-газета “Про все” повідомляла нещодавно. 

Чоловіки займались цією справою давно. Із сьогоднішнього розгляду в суді стало зрозуміло, що оперативники за ними слідкували пів року. Правда, лише останні два місяці чоловіки купили друкарське устаткування, винайняли в оренду приміщення, яке перетворили на повноцінну друкарню та почали налагоджувати виробництво. Маскуючись, підозрювані не зняли вивіски попереднього орендаря, який займався випуском сувенірної продукції та друком газет.

Правда, приміщення друкарні нібито різних фірм не мало окремих кімнат. У внутрішній стіні друкарні не було встановлено навіть дверей. Тому це спростовує твердження сторожа з української академії друкарства, що він був найнятий однією фірмою для додаткового заробітку, а з “фальшивомонетчиками” не мав нічого спільного. Апелював до суду й 49-річний директор турфірми. Жалівся на погане здоров’я. Розповідав про потребу доглядати стареньку матір.

Проте суд дослухався до аргументів слідчих, а не адвокатів та їхніх клієнтів. Представники прокуратури просили залишити обох підозрюваних під арештом в слідчих ізоляторах. Якщо ж підозрювані захочуть вийти на час двомісячного слідства на волю – мають заплатити заставу. Сторожу з львівської академії друкарства дали заставу 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 800 тисяч гривень ( прокуратура просила 1 мільйон гривень). Директору турфірми розмір застави визначив суд в 1 мільйон 600 тисяч ( прокурор просив 2 мільйони).

Слідчих дивує, що розгорнувши таку масштабну аферу, вони не виявили великих коштів у підозрюваних. Чи підозрювані все вклали у виробництво, чи гроші залишись у інших спільників, яких наразі не затримали. Саме через це ми не можемо поки оприлюднити фото і відеозапис із засідання суду.

Хочемо зазначити, що організатори налагодили друк фальшивих банкнот дуже якісний.  Їхній долар навіть містив значну кількість захисних елементів, що відрізнити їх від справжніх без спеціального обладнання було нереально.

Наразі встановлено, що майстри робили сто доларові купюри.

За попередньою оцінкою фахівців,  вдалося запобігти підробленню та потраплянню у відкритий обіг валюти на суму понад 6 мільйонів доларів США. Правда, скільки “кустарно” поширили валюти львівські майстри  – точно невідомо. Правоохоронці побоюються навіть паніки серед мешканців Західної України. Уявіть, 6 мільйонів “зелених” передбачалось поширити на чорному валютному ринку , в тім числі і в Тернополі.  Певну суму були замовили у файному місті.  Якраз директор турфірми їздив на переговори по збуту фальшивої американської продукції в Тернополі.

Правоохоронці жартують, що в таких гігантських масштабах фальшивого виготовлення доларів працював тільки покійний Саддам Хусейн. В Іраці це було поставлено на державному рівні і Сполучені Штани змушені були оголосити війну не так захищаючи Кувейт, як для знищення кліше.

Де взяли кліше американської валюти львівські генії – з’ясує слідство, а ми повідомлятимемо про хід розслідування та розгляд справи в суді.

***

Слідкувати за розвитком новини можна на нашій сторінці у Фейсбук  на youtube-каналі та гугл+  Підписатися та стежити за найцікавішими онлайн-трансляціями можна тут

Підписатися на наші новини можна в twitter та instagram 

Відеозапис із Вишнівця набрав 90 тисяч переглядів і займає 6 місце за популярністю в українському Youtube

Пряма трансляція прощі із Зарваниці відбудеться у неділю на 5 каналі