105 найбагатших українців “коштують” 26,7 мільярда доларів: у 20 разів менше за Facebook

Поділитися

Злети та падіння українських олігархів: хто більше всіх втратив і заробив

Блокада, націоналізація та спад економіки майже не вплинули на рівень статків найбагатших українців. Як олігархам вдається не тільки зберігати, а й примножувати свої доходи, розбиралась DW.

В 2017 році 105 найбагатших українців збільшили свої статки на 33 відсотка та зараз сумарно володіють 26,7 мільярда доларів, йдеться в рейтингу, складеного виданням “Новое время” спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital. Майже всі з багатіїв є старожилами таких списків, але не кожного року їм доводиться мати справи з такими проблемами, як в поточному.

Президент Петро Порошенко повернув собі звання мільярдера.

Сталь перемагає блокаду

Перша четвірка найбагатших людей країни – Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Костянтин Жеваго та Вадим Новинський разом сконцентрували майже 11 мільярдів доларів. Збільшення їх статків пов’язано в першу чергу з підвищенням світових цін на сталь та руду, які є їх профільними бізнесами. “Для груп СКМ, Інтерпайп, Ferrexpo та “Смарт-Холдінг” цей фінансовий рік буде набагато кращим саме завдяки суттєвому зростанню цін на метали, вугілля і залізну руду. За перші 10 місяців цього року середні ціни на сталь що експортується з України і Росії зросли на 36 відсотків у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, а ціни на залізну руду, відповідно, на 32 відсотка”, – пояснив DW керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій інвестиційної групи ICU Олександр Мартиненко.

Найбагатшому українцю Рінату Ахметову вдалось збільшити свої статки в цьому році на 68 відсотків – до 6,9 мільярда доларів і цьому не завадила навіть втрата усього бізнесу на неконтрольованій частині Донбасу. Загалом його група СКМ, до якої входять компанії ДТЕК і “Метінвест”, втратила контроль над 18 підприємствами, а також нерухомістю. Але ріст цін на сталь та руду був настільки значним, що перекрив всі ці втрати. “У першій половині 2017 року консолідована виручка “Метінвесту” збільшилася на 36 відсотків в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склала 3,9 мільярда доларів. Це обумовлено відновленням світових цін на металопродукцію, залізну руду і вугілля”, – повідомила компанія “Метінвест”.

Як пояснили в компанії Dragon Capital, відповідаючи на запитання DW, більша частина статків Ахметова залежить від двох головних активів – “Метінвест” та ДТЕК. Позитивний вплив на вартість цих активів в останні 12 місяців мали не лише значне зростання цін на продукцію – сталь та руду, але й втілення в життя низки заходів з метою компенсації втрат внаслідок блокади Донбасу, а саме – розширення виробництва в Маріуполі, диверсифікація постачання вугілля тощо, зауважив голова аналітичного департаменту Dragon Capital Андрій Безп’ятов. Крім того, експерт звернув увагу на завершення реструктуризації заборгованостей цих компаній.

А от власнику гірничорудної компанії Ferrexpo, народному депутату Костянтину Жеваго, ріст цін на сталь дозволив зробити справжній стрибок в отриманих доходах. За рік його статки зросли на цілих209 відсотків і зараз складають 1,4 мільярда доларів, це дозволили йому піднятися в рейтингу одразу на десять сходинок вверх і зайняти третє місце серед багатіїв. Ferrexpo за перше півріччя збільшила прибуток до відрахування витрат з виплати податків на 79,3% – до 287 мільйонів доларів. “Зростання статків Жеваго виглядає закономірним – акції його основного активу – компанії Ferrexpo – зросли у 3,5 рази за рік. Це пов’язано зі зростанням цін на руду”, – пояснює DW керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій. Ще один рекорд за збільшенням доходів поставив власник “Смарт-Холдингу” Вадим Новинський, який також володіє і “Метинвестом” – його статки зросли на 113 відсотків – до 1,2 мільярда доларів.

Банкрутства не привід для втрат

Серед тих олігархів, хто втратив, – власники групи “Приват” Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Торік їхні статки зменшились відповідно на 11 та 9 відсотків. Причина – банкрутство та націоналізація “Приватбанку”. Але це їм не завадило залишитись у першій десятці найбагатших людей України. Згідно з актуальним рейтингом журналу “Новое время” та компанії Dragon Capital, статки Ігоря Коломойського оцінюються в один мільярд доларів, а Геннадія Боголюбова – в 763 мільйона доларів.

Хто більше постраждав від націоналізації “Приватбанку” – екс-власники або держава – досі залишається під питанням. Національний банк звинуватив акціонерів в виведенні з банку грошей, а також в тому, що всі корпоративні кредити банк насправді видав компаніям, пов’язаним з Коломойським. Колишні власники “Приватбанку” пообіцяли провести реструктуризацію інсайдерський кредитів, але так цього і не зробили. В результаті, усі видатки від націоналізації банку, яка вже коштувала більше 150 мільярдів гривень, зараз перекладаються на платників податків.

Новий власник банку – держава – не втрачає надії все ж таки якось вирішити цю проблему. “Процедура буде подібною до звичайної процедури стягнення у разі прострочки боргів, тож мова йде більшою мірою про примусове стягнення”, – заявив Нацбанк. Але поки що екс-власники “Приватбанку” подають зустрічні позови і не визнають цих боргів. Тому і втрата банку майже не відобразилась на статках їх власників. Найбільші ж доходи власники групи “Приват” продовжують отримувати на іншому бізнесу. “Хіба Приватбанк приносив прибутки? У них нафтовий і феросплавні бізнеси, великий хімічний бізнес”, – констатує Олександр Паращий.

Аналогічну проблему має і Костянтин Жеваго – він також винен державі 1,5 мільярда гривень, які взяв у Нацбанка і так і не віддав його збанкрутілий банк “Фінанси та Кредит”. “Гарантія Костянтина Жеваго поширюється на кредитну заборгованість розміром 1,5 мільярда гривень, надану в 2015 році. Нацбанк подав позов до Жеваго на суму заборгованості. Рішення по справі ще не прийнято”, – повідомили DW в НБУ.

Стабільна десятка

В топ-10 багатіїв також стабільно входять президент України Петро Порошенко, який цього року хоч і опустився на одну сходинку, тим не менш наростив статки на сім відсотків – до 1 мільярда доларів. Власник Group DF Дмитро Фірташа має наразі 746 мільйонів доларів, власник агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт” Юрій Косюк – 693 мільйона доларів, а замикають десятку співвласники мережі будівельних гіпермаркетів “Епіцентр-К” та “Нова лінія” Галина та Олександр Гереги (688 мільйонів гривень).

Деякі з мілойонерів отримують значну підтримку з боку держави. В 2017 році власник агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт” Юрій Косюк став багатішим на 10 відсотків і зараз має активи на 693 мільйона доларів. За підсумками першого півріччя чистий прибуток його компанії виріс на 89 відсотків в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 210 мільйонів доларів. В той же час, згідно з даними Державної фіскальної служби, група компаній “Миронівський хлібопродукт” отримала найбільшу частку всіх дотацій для аграрних підприємств з державного бюджету – 942 мільйона гривень.

В уряді це пояснюють тим, що “Миронівський хлібопродукт” є одним із найбільших гравців на аграрному ринку. “Порядок підтримки аграрного сектора передбачає підтримку не конкретного підприємця, а виробника. Хто більше виробляє, той більше і отримує дотацій”, – констатує прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

dw.com
***
Практично ніхто з великих капіталістів ще не повернувся до докризового рівня оцінки власних активів. Тим не менше, цього року Порошенко повернув собі звання мільярдера – вперше за чотири останні роки. Відзначається, що в першій десятці найбагатших просіли лише Ігор Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов. Це через націоналізацію у грудні 2016-го Приватбанку, що належав їм.

На першому місці, як і минулого року, опинився олігарх Рінат Ахметов. Його статки оцінюються в $6,9 млрд, що на 69% більше в порівнянні з минулим роком. Друге місце зайняв олігарх Віктор Пінчук ($1,4 млрд, +13%). Замикає першу трійку Костянтин Жеваго ($1,4 млрд, +209%).

В абсолютному значенні більше всіх примножив статки лідер рейтингу Ахметов – він став багатшим на $2,8 млрд, що дорівнює сукупним статкам Пінчука і Жеваго.

На четвертому місці рейтингу – нардеп Вадим Новинський ($1,2 млрд, +113%). А п’яту сходинку зайняв Петро Порошенко ($1 млрд, +7%).

Шосту сходинку рейтингу посів Ігор Коломойський ($1,0 млрд, -11%), а на сьомому місці – Геннадій Боголюбов ($763 млн, -9%).

Лідером за втратами в 2017-му став Коломойський, який втратив за рік $129 млн і ледь не залишив лігу українських доларових мільярдерів.

Падіння могло виявитися і більшим, проте зростання цін на руду й метали стало драйвером зростання капіталізації феросплавних заводів і Криворізького залізорудного комбінату.

Замикають першу десятку рейтингу олігархи Дмитро Фірташ ($746 млн, +14%), Юрій Косюк ($693 млн., +10%), Олександр і Галина Гереги ($688 млн, +5%).

Сумарні статки всіх учасників рейтингу – $26,7 млрд, що на 33% більше, ніж в 2016 році.

“Такий результат говорить про те, що національна економіка все ще сконцентрована в руках невеликої групи осіб”, – йдеться в матеріалі журналу.

0

Все спланировано: полное руководство для поездки в Париж

Сакральне мистецтво “На папері” покажуть у “Бункермузі”