Про “харчовий расизм” в сучасному світі

Поділитися

Країни Східної Європи, такі як Чехія, Словаччина, Литва та інші на початку цього року на рівні Євросоюзу почали розглядати питання щодо низької якості продуктів та товарів, які виробляються для них порівняно з більш заможними країнами. Були проведені сотні експертиз та досліджень, які показали, що великі міжнародні виробники постачають продукти та товари до країн з меншим рівнем життя меншої якості. Це й менша кількість фрикадельок у розчинному супі, і заміна натуральних ароматизаторів штучними, і менш якісні хімічні інгредієнти в пральних порошках. Польське видання навіть назвало це «харчовим расизмом». Що стосується якості молочних продуктів, то з’ясувалось, що іноді додається молоко нижчої якості, як наприклад сухе, або вже відомі нам рослинні жири до складу сирів чи масла, а в йогуртах менше фруктів.
Тому Асоціація постачальників торговельних мереж вирішила промоніторити один з відомих йогуртів, а саме біфідойогурт питний фруктовий Danone Activia, на предмет того, що вказує виробник на своїй упаковці в складі інгредієнтів та порівняти з ціною на продукт.
Різниця в ціні також складається з різниці в ПДВ на продукти. Так у Литві він найвищий в ЄС – 21%, Румунії – 19%, Угорщині – 18%, Естонії – 14%, Білорусі – 10% та Польщі – 5%. В Україні податок на додану вартість однаковий – 20%.
Що до складу, то в Румунії вказано лише пастеризоване молоко, а в Угорщині обезжирене молоко. Виробник в Естонії вказує натуральне та сухе молоко, у Литві також натуральне та сухе молоко, а в Польщі натуральне молоко, молочний порошок та сухе молоко. При тому країни, які мають найвищу ціну на йогурт мають у складі більше фруктів та соків.
На сайті українського виробника Danone Activia вказано, що він виробляється виключно з вітчизняного молока, але якого саме молока, можливо сухого, не вказано. Вже на самій упаковці є напис про те, що йогурт зроблений з нормалізованого молока. З однієї сторони це означає, що можливо молоко лише змінювало жирність, тобто підвищували, якщо сировина була менш жирною, або навпаки зменшували, якщо воно було жирністю більше 2%. Але з іншого боку, це не дає впевненості в тому, що до складу не входить сухе молоко. Використання сухих інгредієнтів здешевлює продукт, але й робить його менш якісним.
У результаті стає зрозуміло, що неможливо порівнювати продукти лише за їх ціною. Вони мають відмінності у складі.

Alexey Doroshenko

Найбільший російський медіахолдинг “Газпром-медіа” використав український шрифт Bandera Pro в своєму фірмовому стилі

Чоловік зґвалтував сина своєї подруги