145 років тому на Тернопільщині народився Богдан Лепкий

Поділитися

9 листопада 1872 року на хуторі Кривенькому біля с.Крегульця Гусятинського району Тернопільської області у сім’ї священика народився Богдан Лепкий.

Навчався у нормальній школі та класичній гімназії у Бережанах. Лепкий співав у гімназійному українському хорі під керівництвом Дениса Січинського і в бережанському хорі “Боян”. Вивчав малярство у Юліана Панькевича. Його портрети вивішували у гімназійних класах.

З 1891 року навчався у Віденській академії мистецтв, відвідував лекції на філософському факультеті Віденського університету. Вступив до студентського товариства “Січ”. Навчався у Львівському університеті. Лепкий хоче стати художником. Починає писати політичні вірші.

Літературний критик Михайло Новицький побачив його вірші. Порадив кинути малярство і зайнятися літературою. Богдан Лепкий почав друкуватися в різних часописах. Підписувався псевдонімами й криптонімами. Богдан Лепкий закінчив в 1895 році Львівський університет. Зайняв посаду вчителя української, польської і німецької мов і літератур та історії й географії в Бережанській гімназії. Почав займатися громадською працею. Започатковує читальні “Просвіти”, бібліотеки і позичкові каси. Бере участь у хорі “Боян”, драматичному гуртку.

З 1899 році читає лекції з літератури у Ягелонському університеті в Кракові. Там буру участь у житті української громади.

Після окупації нацистами Польщі Лепкого звільнили з університету. Він дописує до українських журналів.

Помер Богдан Лепкий 21 липня 1941 року у Кракові, де й похований, повідомляє gazeta.ua

Сергій Волянюк прочитає лекцію “УПА на Тернопільському Поділлі”

Бензин та дизпаливо на АЗС подорожчали на 22-50 копійок