Чи готові ми продовжити шлях у Європу через національне приниження на правах меншого польського брата?

Поділитися

Це найвідоміший терорист 20 століття, японський шпигун, друг Гітлера, польський великодержавний шовініст і національний герой Польщі Юзеф Пілсудський – батько незалежної Польщі, яка постала у 1918 році на окупованих Польщею західноУКРАЇНСЬКИХ землях та польських землях, звільнених з під окупації Росії, Німеччини та Австро-Угорщини.
Жоден народ світу не може вказувати полякам, кого їм вважати своїм національним героєм – роль Ю.Пілсудського у здобутті ПОЛЬСЬКОЇ ДЕРЖАВИ за результатами Першої світової війни НЕЗАПЕРЕЧНА, хоча методи державотворення були далекими від загальнолюдських уявлень про гуманізм…
Чому ж теперішнє політичне керівництво Польщі вважає за можливе диктувати Україні, кого ми маємо визнавати своїми національними героями?
Адже порівняння Ю.Пілсудського і С.Бандери – далеко не на користь Пілсудського!
Так, і один, і другий вважали атентат прийнятним способом боротьби за незалежність своєї держави.
Але теперішнє польське керівництво проявляє тут кричущі подвійні стандарти: акти атентату, вчинені у боротьбі за незалежність Польщі Пілсудським проти російських окупантів вважає актами геройства, а акти атентату, вчинені у боротьбі за незалежність України Бандерою проти польських окупантів вважає неприпустимими!
Та між Пілсудським і Бандерою є ключова відмінність!
Ю.Пілсудський був польським великодержавним шовіністом, який марив створенням польської імперії “від можа до можа” (від Балтійського до Чорного моря) за рахунок окупації етнічних українських територій!
С.Бандера був українським націоналистом, який боровся за Незалежну Соборну Українську Державу на її етнічних територіях без зазіхань на чужі території!
С.Бандера визнавав право всіх націй на самовизначення, а Ю.Пілсудський сповідував “самовизначення” польської нації шляхом поневолення інших народів!
Чи готові ми продовжити шлях у Європу через національне приниження на правах меншого польського брата?
Я згоден лише на правах рівноправного партнера!
Якщо доведеться почекати, поки у Польщі прийде до влади притомне керівництво – я згоден почекати…
Насправді дискусію, хто перший почав треба залишити історикам, а політикам – шукати те, що об’єднує, і рухатися далі!
Без ультиматумів і претензій на роль старшого брата!

Євген Жовтяк

Олег Барна ошелешив всю країну резонансною новиною: українці не можуть стриматися

“Фіолет” вирушає у всеукраїнський тур