Заміна свідоцтва про реєстрацію автомобіля: що треба знати?

Поділитися

Причиною для заміни свідоцтва про реєстрацію може стати не лише втрата або крадіжка, але й зміна інформації про автомобіль чи його власника.
Ви втратили свідоцтво про реєстрацію на автомобіль, або його просто вкрали – документ можна і потрібно відновити. Для цього необхідно звернутись до найближчого Територіального сервісного центру МВС в області, де вам видуть дублікат свідоцтва про реєстрацію.
Дублікат свідоцтва про реєстрацію відновлять за годину і це обійдеться для автомобіля іноземного виробництва без заміни номерних знаків у 588 грн. Якщо із заміною номерних знаків – близько 720 грн. Для авто вітчизняного виробництва 505 грн без заміни номерних знаків, та 633 грн з їх заміною.
– Процедура заміни аналогічна постановці автомобіля на облік, тому присутність транспортного засобу в ТСЦ також є обов’язковою, – пояснив провідний спеціаліст сектору кадрового забезпечення та зв’язків з громадськістю сервісного центру Василь Барановський. – Експерт-криміналіст звірить номери агрегатів, машину перевірять у всіх базах даних.
Після чого в територіальному сервісному центрі МВС громадянин із документами підходить до вільного адміністратора та здійснює необхідні операції.
– Причиною для заміни свідоцтва про реєстрацію може стати не лише втрата або крадіжка, але й зміна інформації про автомобіль чи його власника, – пояснив Василь Барановський. – Наприклад, у випадку зміни палива, зміни об’єму двигуна, зміні кольору автомобіля або держномера, після погашення кредиту, зміни адреси реєстрації власника тощо.
Процес перереєстрації авто та отримання нового свідоцтва про реєстрацію не змінюється за винятком необхідності надати додаткові документи: після установки газобалонного обладнання необхідно надати акт установки ГБО і свідоцтво інсталятора; якщо ви отримали авто у спадщину, доведеться надати свідоцтво про право спадкоємства і витяг з нотаріального реєстру; після погашення кредиту потрібно взяти в банку відповідного листа, підкріпивши його кредитним і заставним договором і витягом з реєстру заборон; у разі заміни двигуна необхідно надати дозвіл інституту переобладнання.
– Якщо ви переїхали до іншого регіону України, ніяких додаткових документів не потрібно, – каже Василь Барановський. – Однак, необхідно пам’ятати, що звернутися до сервісного центру за будь-якої з причин, що вимагають внесення змін до реєстраційних документів на автомобіль, потрібно протягом 10 днів з моменту появи будь-якої з таких причин.
Документи, необхідні для виготовлення нового свідоцтва:
– громадянський паспорт;
– довідку про присвоєння ІПН;
– квитанцію про оплату;
– оригінал і копію нотаріально завіреної довіреності (якщо ви користуєтесь автомобілем за довіреністю), в якій повинно бути зазначено «право отримувати реєстраційні документи та номерні знаки, або вносити зміни до реєстраційних документів.
Довідка
На Тернопільщині до регіонального сервісного центру входять п’ять підрозділів: у Тернополі, Кременці, Чорткові, Підгайцях і Теребовлі. Графік роботи: з вівторка до п’ятниці – з 9.00 до 18.00, субота – з 9.00 до 16.45. Неділя, понеділок – вихідні.

Сільське господарство Тернопільщини в цифрах

Як відновити втрачене чи викрадене посвідчення водія?